Byzantijnse tombes gevonden in ‘marmeren stad’

Bij opgravingen in Stratonikeia, een oude stad in het zuidwesten van Turkije, zijn 65 tombes uit de Byzantijnse tijd gevonden. Stratonikeia stond ook wel bekend als de stad van de gladiatoren, en is de grootste marmeren stad ter wereld.

Byzantijnse tombes opgegraven

De hoofdarcheoloog van deze opgravingen, professor Bilal Söğüt van de Universiteit van Pamukkale, zegt dat de opgravingen nog altijd gaande zijn. Tot nu toe zijn 65 tombes uit de Byzantijnse periode gevonden. In de tombes zijn zowel overleden volwassenen als kinderen aangetroffen. Stratonikeia is door de geschiedenis heen een belangrijke stad geweest. Dit gold voor de Hellenistische, Romeinse, Byzantijnse, Osmaanse maar ook de huidige tijd.

Een ‘levende’ stad

Archeologische opgravingen worden met regelmaat georganiseerd in Stratonikeia, en vrijwel altijd worden er belangrijke vondsten gedaan. Volgens Söğüt is het een ‘levende archeologische stad.’ Volgens hem is de stad uniek doordat er zoveel gebouwen door de tijd heen intact zijn gebleven. In de meest recent geopende tombe werd een skelet van 120 centimeter lang aangetroffen. Het betreft hier het skelet van een jonge vrouw die bijna 1.300 jaar geleden overleed.

3D-project Stratonikeia

De opgravingen in de stad zullen ook in 2017 doorgaan. Door middel van een 3D-project is het de bedoeling dat bezoekers van Stratonikeia de oude stad kunnen beleven. Ook de locatie van de nu gevonden tombes zal in het 3D-project opgenomen worden.

Bron

hurriyetdailynews.com Byzantine tombes unearthed

Afbeelding

wikimedia.org Stratonicee Sebasteion

Meer lezen

Tijdvakken

Landen