Silla

Een illustratie uit de tijd van het Silla-koninkrijk

Publiek domein

1500 jaar oude goudschat gevonden in Zuid-Korea

In de Zuid-Koreaanse stad Gyeongju in de provincie Gyeongsang, zijn verschillende gouden en zilveren ornamenten en juwelen gevonden. De juwelen behoorden toe aan een adellijk graf uit de vijfde eeuw, waar waarschijnlijk een prinses van het Silla-koninkrijk begraven lag. Silla was een koninkrijk dat bestond van 57 v.Chr. tot 935 n.Chr. De vondst biedt een nieuw inzicht in de geschiedenis van Korea.

Het graf, nogal zakelijk omgedoopt tot ‘Tomb No. 44’, werd gevonden door archeologen van de Gyeongju National Research Institute of Cultural Heritage (GNRICH), dat sinds 2014 opgravingen in de regio organiseert. Gyeongju deed dienst als hoofdstad van het middeleeuwse Silla-rijk.

De juwelen van een prinses

Het lichaam dat in het graf heeft gelegen, is niet gevonden. Waarschijnlijk is het inmiddels vergaan, of misschien verplaatst, maar de vele juwelen waarmee het begraven is liggen er nog. Het lichaam is begraven met gouden hangertjes en oorringen, gouden en zilveren kettingen, een mes met zilveren decoratie en een vergulde bronzen kroon. Ook zijn er vijftig stukken Mica-steen gevonden. Dat is een mineraal waarvan men destijds dacht dat het inslikken ervan zorgde voor een langer leven. Ten slotte zijn er nog tweehonderd zwarte en witte ronde steentjes aangetroffen die bedoeld waren om Go mee te spelen, een bordspel van Oost-Aziatisch origine.

Het graf bestaat uit een heuvel gestapelde stenen met een diameter van 30 meter. In het midden van deze stapel heeft een houten kist gelegen met het lichaam erin. De grafheuvel is qua diameter van gemiddelde grootte voor een lid van een adellijke familie, maar omdat het geschatte gewicht van de gebruikte stenen bij elkaar ongeveer 90.000 kilo weegt, is de persoon die hier begraven lag waarschijnlijk wel van hoge status geweest. Dat is namelijk even zwaar als het gemiddelde graf van een koning uit dezelfde tijd.

Hoe weten we wie er lag?

Gebaseerd op het gevonden mes met zilveren decoratie, vermoeden de archeologen dat hier een vrouw begraven lag, aangezien dit soort messen destijds voornamelijk door vrouwen gedragen werden. Omdat alle ornamenten en juwelen iets kleiner zijn dan gemiddeld, vermoedt men ook dat het een jonge vrouw was. Het is echter onmogelijk om achter de precieze leeftijd van het lichaam te komen, aangezien er geen resten van zijn achtergebleven.

Als het vermoeden dat hier een prinses begraven lag, klopt, dan zijn voornamelijk de Go-stenen een interessante vondst. Tot nu toe zijn Go-stenen namelijk alleen gevonden in graven van mannelijke adel, waardoor men ervan uit ging dat het strategische spel alleen door mannen gespeeld werd. Dat de speelstukken in het graf van een vrouw begraven zijn, kan deze theorie onderuit halen.

Bronnen: Korea Times, Yonhap.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen