By Nikodem Nijaki (Own work) via Wikmedia commons

1500 jaar oud amulet met palindroom gevonden op Cyprus

By Nikodem Nijaki (Own work) via Wikmedia commonsTijdens archeologisch onderzoek bij Nea Phapos op Cyprus, vonden Poolse archeologen een 1500 jaar oud amulet. Een mooie vondst, maar wat er op het amulet stond was misschien nog wel mooier. Aan de ene zijde van de amulet vonden archeologen afbeeldingen van verschillende goden, aan de andere zijde een bijzonder tekstje. De vondst werd gedaan in 2011 en is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Studies in Ancient Art and Civilization.

Goden en palindromen

Op de voorkant van de amulet staan meerdere afbeeldingen van goden. Één figuur is in doeken gewikkeld en stelt waarschijnlijk de Egyptische god Osiris voor. Een ander figuur stelt Harpocrates - de god van de stilte - voor. Op de keerzijde van de amulet troffen de archeologen een kort tekstje in het Grieks aan. Het tekstje laat zich zowel van voor naar achter als van achter naar voor lezen, waarmee het een palindroom is.

Geen vakman

Opvallend is dat de tekstschrijver wel een paar spelfoutjes heeft gemaakt. Ook komen de afbeeldingen niet helemaal overeen met de gebruikelijke symboliek. Volgens de archeologen was de maker van de amulet zeker geen vakman. Hij was waarschijnlijk niet goed bekend met de symboliek die hij op de amulet moest tekenen.

Antieke polytheïstische religie

Dat hij niet bekend is met een dergelijke symboliek, is niet heel gek.. 1500 Jaar geleden viel Cyprus binnen in het Oost-Romeinse Rijk. Daar had het Christendom inmiddels de overhand gekregen. Toch bleven velen waarschijnlijk nog lang vasthouden aan de antieke polytheïstisch religies. Deze vondst lijkt die theorie te bewijzen.

bron: http://www.livescience.com/49239-ancient-amulet-palindrome-inscription.html

Afbeelding: By Nikodem Nijaki via Wikimedia Commons

Meer lezen
Landen