Vuur zoals men toen maakte

14.000 jaar oud dorp gevonden in Canada

Vuur zoals men toen maakteArcheologen hebben op het minuscule eilandje Triquet in de Canadese provincie Brits Columbia sporen gevonden van een dorp dat wordt gedateerd op 14.000 jaar oud. Dit is het oudste spoor van menselijk leven dat ooit in Noord-Amerika is ontdekt en het verandert veel aan de manier waarop er over de oorspronkelijke bewoners van het huidige Brits-Columbia gedacht werd.

Opgraving

Het onderzoek wordt gedaan door archeologen van de University of Victoria en het Hakai Institute. Bij de opgravingen zijn verschillende voorwerpen gevonden, waaronder gereedschap om vuur mee te maken, vishaken en speren. Zo'n twee meter onder de grond vonden de archeologen een haard met houtskool erin. Zowel de haard als de gereedschappen zijn volgens wetenschappers 14.000 jaar oud.


Andere visie bewoners Noord-Amerika

Deze archeologische vondsten werpen een nieuw licht op de manier waarop de eerste mensen in Noord-Amerika terecht zijn gekomen. Tot nu toe werd altijd gedacht dat mensen 13.000 jaar geleden via een landbrug tussen Siberië en Alaska Noord-Amerika naar het binnenland trokken. Sommige wetenschappers denken nu echter dat men een stuk zuidelijker, per boot Noord-Amerika heeft bereikt.


Heiltsuk Indianen

Volgens de Heiltsuk First Nation elders (een raad van de oorspronkelijke bewoners van Brits-Columbia) is dit niets nieuws. Zo zegt een lid van de raad William Housty tegen Vancouver Island News dat verhalen over eeuwen oude bewoners van de gebieden in Noord-Amerika van generatie op generatie worden doorgegeven onder de Heiltsuks. Volgens die verhalen zouden de oorspronkelijke bewoners van de binnenlanden tijdens de ijstijd steeds verder naar de kust zijn getrokken om daar op zoek te gaan naar voedsel en warmte. Deze delen van Noord-Amerika waren tijdens de ijstijd namelijk niet bevroren.

Bronnen:

vancouverisland.ctvnews.ca: 14,000-year-old village unearthed on B.C. island by UVic student

newser.com: Student Discovers 14,000-Year-Old Village in Canada

independent.co.uk: 14,000-year-old village discovered in Canada one of oldest settlements ever found in North America

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Fire

Meer lezen

Landen

Thema's