1300 jaar oud bladgoud gevonden met figuurtjes die elkaar omarmen

In bladgoud gegraveerde figuurtjes die elkaar omarmen

Björn Falkevik

1300 jaar oud bladgoud gevonden met figuurtjes die elkaar omarmen

In het Zweedse Aska zijn meer dan twintig in bladgoud gegraveerde figuurtjes van ongeveer 1.300 jaar oud gevonden. De delen bladgoud lagen in een groot zevende-eeuws bouwwerk van de Vikingen. Mogelijk zijn het geschenken van bezoekers aan de lokale vorsten. Op alle fragmenten staan figuren gegraveerd die elkaar omarmen.

De delen bladgoud lagen tussen de funderingen van een groot bouwwerk uit de zevende eeuw. Het 50 meter lange bouwwerk was waarschijnlijk een koninklijke feesthal. Deze werd in 2014 gevonden en de onderzoekers schrijven het toe aan de Vikingen. Naast de gouden figuurtjes, troffen de archeologen hier ook restanten van speelgoed uit walvisbotten aan. Daarnaast zijn er ook drie ijzeren hangers met spiraalvormige patronen gevonden.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Goudsmid

Omdat de gouden figuurtjes in delen uiteen zijn gevallen, is het lastig om te bepalen hoeveel het er nu precies zijn. De onderzoekers zijn namelijk nog niet zeker welke fragmenten bij elkaar horen. Ze schatten dat het om ongeveer 22 figuurtjes gaat, maar dat kunnen er ook een paar meer of minder zijn. De stukjes bladgoud waren tamelijk netjes opgevouwen. Onderzoekers schakelden de hulp in van een goudsmid om ze uit te vouwen, zonder ze te beschadigen. Eenmaal uitgevouwen, bleken alle fragmenten elkaar omhelzende koppels af te beelden.

Geschenken

Wie de figuurtjes op het bladgoud moeten voorstellen weten onderzoekers niet. Er zijn eerder soortgelijke gouden figuurtjes gevonden op andere plekken in Zweden, maar er zijn geen geschreven vermeldingen over gevonden. Dergelijke versieringen worden voornamelijk in de resten van grote (feest)hallen gevonden. Waarschijnlijk waren het geschenken van bezoekers uit verschillende plaatsen. Vermoedelijk zijn deze versieringen aan de zuilen van de troon van de koning bevestigd. Een van de mogelijkheden is dat deze figuren goden voorstellen, maar het kunnen ook prinsen of prinsessen zijn die zouden gaan trouwen.

Bronnen: Academia.edu, Live Science


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen