Tentoonstelling: De eerste boeren

RMO-blog

Vanaf 8 september gaat de tentoonstelling De eerste boeren van start in het Rijksmuseum van Oudheden. De expositie vertelt over de eerste boerensamenlevingen van Nederland, de ‘lineaire bandkeramiek’, die aan de wieg stonden van onze huidige samenleving.

De lineair bandkeramische cultuur dankt haar naam aan de bandvormige versieringen die in deze tijd op het aardewerk werden aangebracht. De cultuur verspreidde zich over grote delen van Europa en vestigde zich rond 5300 voor Christus op de Zuid-Limburgse lössgronden. Hierdoor ontstond de eerste samenleving in Nederland waarin mensen op één plek bleven wonen door landbouw, veehouding en de bouw van grote boerderijen.

Tijdens de tentoonstelling worden een aantal onderzoeksresultaten gepresenteerd die de structuur van de nederzettingen tonen. Ook worden de resultaten van specialistisch onderzoek naar aardewerk en vuursteen gepresenteerd en kunt u de oudste foto van bandkeramisch aardewerk in Nederland aanschouwen.

Bandkeramisch aardewerk. Foto - Piet van de VeldeCentraal in de tentoonstelling staat een grote maquette van het bandkeramische dorp Elsweiler. Deze maquette is gebaseerd op archeologisch onderzoek van de nederzetting Elsloo en een buurtnederzetting uit Duitsland. Daarmee geeft het bouwsel een helder beeld van het dagelijks leven in één van de oudste dorpen op Nederlands grondgebied.

De tentoonstelling De eerste boeren loopt van 8 september t/m 25 november 2012 in het RMO. Voor meer informatie over deze tentoonstelling kunt u terecht op de website van het RMO.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen