Lezingenmiddag over archeologie van de provincie Flevoland

RMO-blog

Archeologen spreken over de archeologie van Flevoland tijdens de ‘12 Provinciën Lezingen’ op vrijdagmiddag 28 februari in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Aan bod komen onder andere de Swifterbantcultuur en het prehistorische leven in Flevoland, de burchten van de heren van Kuinre in de Noordoostpolder en de provincie Flevoland als schatkamer voor liefhebbers van scheepsarcheologie.

Geschiedenis en archeologie van Flevoland

De geschiedenis van Flevoland kenmerkt zich door de snelle afwisseling land-water-land. Zo'n 6000 jaar geleden woonden er al mensen. In de buurt van Swifterbant zijn hiervan de resten ontdekt. Die Swifterbantcultuur kent al een lange onderzoekstraditie. Daan Raemaekers, hoogleraar Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen vertelt over het prehistorische leven in Flevoland en het Nieuwe Swifterbant Project.

Middeleeuwen en Nieuwe Tijd van Flevoland

Lezingenmiddag over archeologie van de provincie FlevolandDaarna is het woord aan Jan van Doesburg, senior-onderzoeker Middeleeuwen en Nieuwe Tijd bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij vertelt over de burchten van de ‘Heren van Kuinre’ (1200-1500), die onder zijn leiding zijn opgegraven in Noordoostpolder. De laatste lezing is van maritiem archeoloog Alice Overmeer. Zij vertelt over scheepsarcheologie in Flevoland. Met zijn 435 scheepswrakken met daarin maar liefst 33.000 voorwerpen is de provincie Flevoland immers is het grootste ‘droge’ scheepskerkhof ter wereld.

12 Provinciën Lezingen Flevoland

Datum: 28 februari 2014
Tijden: 14.00-16.00 uur, tot 17.00 uur borrel in museumcafé
Kosten: € 5,00 p.p. incl. een consumptie, excl. museumentree (wie ook het museum zelf wil bezoeken, kan aan de kassa een apart entreebewijs kopen)
Aanmelden: via www.hazenbergarcheologie.nl en www.rmo.nl
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden

Programma

Download voor meer informatie het programma op de website van het Rijksmuseum van Oudheden.

Meer lezen