De gerestaureerde Zwammerdam 2 staat te pronken. Het solide vrachtschip had vijf roeiriemen aan beide zijden, indrukwekkend!

De gerestaureerde Zwammerdam 2 staat te pronken. Het solide vrachtschip had vijf roeiriemen aan beide zijden, indrukwekkend!

Archeon

Zwammerdam 2 voltooid: Komt dat zien!

Puzzelen is een nationaal tijdverdrijf geworden. Maar puzzelen met het zware, archeologische hout van het Romeinse schip Zwammerdam 2 is wel heel bijzonder! En het werk is af. ‘Operatie Zwammerdamschepen’ heeft haar eerste complete schip opgeleverd: de Zwammerdam 2 staat te pronken in Museumpark Archeon. Een geweldig archeologisch succes. De restauratie en reconstructie is gebaseerd op de gedetailleerde opgravingstekeningen van Maarten de Weerd, de opgraving in het begin van de jaren ’70, de reconstructietekeningen van scheepsarcheoloog Jaap Morel en het vakmanschap van archeoloog Yardeni Vorst en Team Restauratie. 

Het was de enorme hoeveelheid korte en kleine plankdelen waardoor de puzzelvergelijking tot stand kwam. Dat het hout daarnaast niet altijd in zijn oorspronkelijke vorm behouden was gebleven, maakte het werk nog ingewikkelder. Gedurende het proces moesten onder andere antwoorden gevonden worden op vragen over het juiste frame, de beste lijm, de wijze van schoonmaken, het wel of niet reconstrueren van een roei-inrichting, het vinden van een mooi hout voor de reconstructie van de ontbrekende delen. Gebouwd rond het jaar 200 na Christus uit eikenhout, ongeveer 23 lang en 2,80 meter breed, genageld, met zaathout, mastvoet en tien roeiriemen op het dolboord van het voorschip zal de Zwammerdam 2 een solide vrachtschip zijn geweest. De voorloper van onze Rijnaak. En na 50 jaar is het gelukt om het schip prachtig te presenteren in Museumpark Archeon. Komt dat zien! 

Meer informatie

Meer lezen