Romeinse Peelhelm

--

Rijksmuseum van Oudheden.

Topvondst: de Romeinse Peelhelm

Jim Grondijs

Op 17 juni 1910 vond de Brabantse turfsteker Gebbel Smolenaars wel iets heel eigenaardigs. Hij stak die middag geen turf, maar een zilveren vergulden helm. Niet wetend wat hij gevonden had, poetste hij zijn schat op en stelde hem thuis ten toon aan zijn dorpsgenoten. Toen de helm door het Rijksmuseum voor Oudheden voor 1200 gulden werd gekocht, bleek echter dat het om een zeer bijzonder object ging.


De helm in de Peel

De helm was hoogstwaarschijnlijk het bezit van een hoge Romeinse officier. In de buurt van de helm zijn later ook nog een mantelspeld, een ruiterspoor, paardenbelletjes, zwaardscherven, textiel en leren schoenen gevonden. Gelijktijdig met de helm zijn ook 39 bronzen munten gevonden, daterend tussen 315 en 319 na Chr. Wanneer we de helm zelf iets beter bekijken wordt de inscriptie STABLESIA VI duidelijk. Deze inscriptie verteld ons meer over de eigenaar, omdat het staat voor de legereenheid van de officier: een cavalerist, uit de zesde afdeling van het ruiterkorps Stablesiana. Daarnaast staat er nog een tekst in de helm gegraveerd: TITVS LVNAMIS, waarschijnlijk de maker van de vergulde helm.


Hoe de helm in het veen terecht kwam

Er bestaan veel geruchten over de afkomst van de Romeinse spullen. Zo gaat er bij de lokale inwoners van de Peel een verhaal rond dat de Romeinse officier door boze inwoners de Peel is ingejaagd, waarna hij zou zijn verdronken. Volgens wetenschappers is het veenmoeras echter te ondiep om in te verdrinken en zou de Romeinse officier uit dankbaarheid voor het halen van zijn pensioen zijn oorlogsspullen hebben achtergelaten.

Bronnen:

Rmo.nl: Peelhelm

Deurnewiki.nl: Romeinse helm 

Museumklokenpeel.nl: Romeinse helm in de Peel 

 Afbeelding: De Peelhelm via Wikimedia Commons (Public domain)


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen