Mercedes-Benz

Top 5 oudste automerken

Daan Couwenbergh

Benz motorwagenIn de huidige samenleving is de auto niet meer weg te denken. Toch heeft de auto in de afgelopen eeuw een behoorlijke evolutie meegemaakt, tot de modellen zoals wij die nu kennen. Er zijn talloze automerken opgestaan en verdwenen, maar de belangrijkste automerken, zijn soms al 200 jaar oud.

De geschiedenis van de auto

Halverwege de 18e eeuw werden de eerste auto's op de markt gebracht, die aangedreven werden door stoom. In die tijd was stoom een vrij moderne techniek om te gebruiken in mechanische machines die voortgedreven dienden te worden. Denk bijvoorbeeld aan de stoomtrein. Vanaf ongeveer 1880 kwam er een nieuw soort verbrandingsmotor op de markt, die werd aangedreven door benzine. Deze benzinemotors brachten een ware revolutie op gang in de autowereld. Motoren werden kleiner en men kon langere afstanden rijden. Carl Benz wordt een beetje gezien als de grondlegger van de echt eerste productieauto, omdat hij de eerste was die enkele tientallen auto's wist te verkopen, nadat zijn vrouw een testrit van 80 kilometer met zijn auto had gereden. Vanaf begin 20e eeuw, kwamen er automerken op die ook grote productieaantallen gingen produceren. Een volledig nieuwe markt was geboren.

De oudste automerken

Hoewel we veel automerken kennen, zijn we eigenlijk heel slecht op de hoogte van de verschillende geschiedenissen per automerk. Ieder merk heeft zijn eigen ontwikkeling meegemaakt, waardoor het in staat is tot op de dag van vandaag nog auto's te produceren. De belangrijkste en oudste automerken ter wereld:

1. Peugeot

In 1803 werd Peugeot opgericht. Niet als autobedrijf, maar als een bedrijf in gereedschappen voor horlogemakers. Rond 1830 werd het bedrijf groot met de productie van fietsen. In 1882 kwam dan toch de eerste Peugeot auto van de band gerold.

2. Vauxhall

Een Engels automerk, opgericht in 1857 als een fabriek voor scheepsmotoren. Het bedrijf begon 1903 met de productie van de eerste auto. Vanaf 1922 ging men ook motorfietsen produceren. Vauxhall is vanaf de jaren 60 intensief met Opel gaan samenwerken. Vandaar dat we bijna geen Vauxhall auto's op de Europese markt kennen, want de afspraak was dat Vauxhall zich voornamelijk op de Engelse markt zou bezig houden, Opel op de Europese.

3. Fiat

Het Italiaanse Fiat werd in 1899 opgericht. Reeds in 1902 werd Fiat bekend in de autoracerij. Dit kwam vooral omdat de directeur van Fiat een fervent racer was. Ook was hij onder de indruk van de Amerikaanse wijze van auto's produceren, zoals men bij Ford deed.

4. Ford

Hoewel Henry Ford zijn beroemde eerste auto al in 1886 maakte, werd het bedrijf Ford pas in 1903 opgericht. Het is vooral de manier van produceren in massaproductie waar Ford bekend om is geworden.

5. Rolls Royce

Rolls Royce had vanaf het begin in 1906 al de naam een exclusief automerk te zijn. De Silver Ghost van Rolls Royce werd al snel bekroont tot 'beste auto ter wereld'. Hoewel Rolls Royce nu onderdeel van BMW is, blijft het een exclusief automerk.

Onderzoek: Autoverzekering.nl – Eenvoudig je autoverzekering vergelijken.

Meer lezen