Vasco da Gama

Schilderij van het vertrek van Vasco da Gama uit ca. 1900

Roque Gameiro, Public domain, via Wikimedia Commons

Scheepswrak ontdekkingsreiziger Vasco da Gama gevonden

Karim Saad

Archeologen hebben bij de kust van Oman een scheepswrak ontdekt dat onderdeel was van de vloot geleid door de 16e-eeuwse ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, tijdens zijn tweede zeereis naar India. Het is geïdentificeerd als mogelijk horend bij het schip Esmeralda. Het is het oudste scheepwrak uit de periode van de Europese ontdekkingsreizen die ooit gevonden is.

Bijna perfecte match

David Mearns van het bergingsbedrijf Bluewater Recoveries Ltd, identificeerde het wrak aan de kust van het verlaten Al Hallaniya eiland zo’n 28 mijl vanaf het vasteland van Oman.

“De baai waar de site ligt is bijna een perfecte geografische match met waar het schip ten onder ging volgens de beschrijvingen van kroniekschrijvers”

De locatie was nog niet verkend tot 2013, toen een twee jaar durende uitgraving geleid door Mearns plaatsvond in de wateren rond het eiland. Dit was in samenwerking met Omans ministerie van Cultuur en Erfgoed. 

Leidend schip eskader

Samen met een ander schip, São Pedro, was de Esmeralda het leidende vaartuig van een eskader van vijf schepen dat door Da Gama was achtergelaten toen hij in 1503 vanuit India teruggekeerde in Lissabon. De schepen werden aangevoerd door Da Gama’s ooms, Vincente en Brás Sodré. Ze hadden eigenlijk de wateren aan de zuidwestkust van India moeten patrouilleren en de nieuwe gevestigde Portugese fabrieken moeten beschermen. In plaats daarvan zeilden ze naar de Golf van Aden tussen het Arabisch schiereiland en Afrika, waar ze Arabische schepen plunderden. Ze spaarden hierbij geen levens en staken elk schip in brand nadat het geplunderd was.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Gevaarlijke storm Al Hallaniya eiland

In mei 1503 lag het eskader te anker bij Al Hallaniya eiland. Lokale vissers waarschuwden de Portugezen dat er een gevaarlijke storm op komst was. De Sodré broers negeerden echter de waarschuwing omdat ze vol vertrouwen waren dat hun ijzeren ankers sterk genoeg waren. De kleinere schepen van de vloot verplaatsten zich naar een veilige locatie aan de andere kant van het eiland. Toen de stormkwam werden de São Pedro en de Esmeralda van hun ligplaatsen losgescheurd en tegen de rotsachtige kustlijn aan gesmeten.

Vasco da Gama

Schilderij uit 1898

Veloso Salgado, Public domain, via Wikimedia Commons

Vele artefacten gevonden

Hoewel geen houten romp of grote scheepsstructuren gevonden zijn op de zeebodem, hebben archeologen wel meer dan 2800 artefacten weten te vinden die geholpen hebben bij het identificeren van het wrak. Onder de sleutelvoorwerpen van het scheepswrak behoren een koper-legering schijf gemarkeerd met het Portugese koninklijke wapen, een bronzen bel met de inscriptie ‘498’ dat suggereert dat het schip in 1498 gemaakt is en gouden munten uit Lissabon tussen 1459 en 1501. Ook werd er een uitermate zeldzame zilveren munt, de Indio, gevonden die in 1499 specifiek gemaakt werd voor de handel met India.

“De extreme zeldzaamheid van de zilveren Indio, het slechts tweede bekende exemplaar in de wereld en het feit dat het specifiek gebruikt werd voor de Portugese handel in India, is op zichzelf al een sterk bewijs voor de nationaliteit van het schip.”

Bronnen:

www.archaeology.org


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen