Romeinenweek 2019

  Romeinenweek

Romeinenweek

Romeinse vrouwen in de schijnwerpers!

Redactie

Van moeders tot echtgenotes, van rijke villabewoonsters tot arme boerinnen: vrouwen speelden een belangrijke rol in Romeins Nederland. Toch worden ze ten onrechte nog al te vaak vergeten in onze geschiedschrijving. Daar gaan we tijdens de komende Nationale Romeinenweek verandering in brengen.

De archeologische ontdekkingen en maatschappelijke veranderingen van de twintigste eeuw hebben onze blik op de geschiedenis permanent veranderd. Romeins Nederland is niet langer een plek van enkel Romeinse legionairs en Bataafse krijgers. In de complexe samenleving van het Romeinse Rijk hadden vrouwen vele verschillende rollen. Wat te denken van rijke dames als de Dame van Voerendaal of Julia Secunda? Hun rijkdom en invloed staan in schril contrast met het Meisje van Yde, die door haar eigen gemeenschap met geweld om het leven werd gebracht.

De meeste vrouwen leefden waarschijnlijk ergens tussen deze extremen. Welgestelde vrouwen zijn wel vaak beter vertegenwoordigd in onze bronnen. Zoals Mucronia Marcia, die een heilig woud oprichtte voor haar vroegtijdig overleden dochter. Of de Loden Lady, met pracht en praal begraven in Nijmegen. Toch kennen we ook genoeg ‘gewone’ vrouwen. Fledimella bijvoorbeeld, een slavin die werd vrijgelaten door haar meester en opgenomen in zijn huishouden. Of Mattua, die samen met haar dochters en echtgenoot naar Hongarije trok.

Naast Mucronia, Fledimella of Mattua zijn er nog talloze andere vrouwen uit Romeins Nederland die hun verhaal aan ons vertellen. Tijdens de Nationale Romeinenweek van 4 tot en met 12 mei komen ze aan het woord. Op onze website, in ons magazine en natuurlijk tijdens de activiteiten in de Romeinenweek. In onze agenda vind je wandelingen, lezingen, beauty-workshops, kooklessen, toneelstukken en nog heel veel meer. Ga deze Romeinenweek op pad en ontdek de geschiedenis van mannen én vrouwen uit de Romeinse tijd!

Meer lezen

Ook leuk om te lezen

Tijdvakken

Thema's