Operatie Zwammerdamschepen

Kano nr. 3 van Operatie Zwammerdamschepen

Archeon

Operatie Zwammerdamschepen Logboek Oktober 2021

Na het mooie zomerseizoen in Museumpark Archeon en op de restauratiewerf ontvangen we nu weer groepen kinderen op schoolreisje, gezinnen en volwassenen. Bij ‘Operatie Zwammerdamschepen’ zorgen nieuwe ontwikkelingen voor regelmatig overleg naast de gestage schoonmaak van het archeologische hout van de Zwammerdam 6.

Kano 3: ons volgende restauratieproject

Bijna 50 jaar geleden werden er in Zwammerdam ook (resten van) drie kano’s gevonden. Boomstamkano’s uit één eikenstam gemaakt.

Zusterlijk stond het archeologische hout van kano nr. 3 het afgelopen jaar al naast de grote Zwammerdam 2: flink ondersteund en klaar om ‘in behandeling te worden genomen’. Maar dat is niet meer zo! Team restauratie heeft de kano verhuisd naar de restauratiehal (waar ook aan de Zwammerdam 6 wordt gewerkt).

“Laatste’ stukje hout voor de Zwammerdam 2

 Bezoekers van de tentoonstelling en het schip de Zwammerdam 2 kunnen op bepaalde momenten licht gekleurde stukken hout ontwaren in het schip. Tegen de donkere kleur van de rest van het schip valt dit natuurlijk op. Maar het schip was toch al geheel gerestaureerd en gereconstrueerd?

Bezoek ambassadeur van Italië

Vrijdag 10 september vierde de Vereniging Vrienden van Archeon haar 25-jarig jubileum. Het is een goede traditie om bij elk jubileum Museumpark Archeon een cadeau aan te bieden. Dit keer was het de nieuwe Romeinse weg richting de tempel, plus mijlpaal en informatieborden. De ambassadeur van Italië was er ook bij.

Verder op de werf

De activiteiten op en rond de werf varieerden momenteel van restaureren, overleggen, verplaatsen, bouwen, bezoekers ontvangen, lezingen geven. Lees meer

Meer weten-tips!

De Romeinse tijd in Nederland en Europa is een boeiende periode geweest, waarvan nog veel is terug te vinden in onze tijd. Door voortdurend onderzoek komt er daarnaast steeds nieuwe informatie bij. Niet alleen over de schepen en de scheepvaart maar over heel veel verschillende onderdelen van het Romeinse leven. Kijk hier voor tips over lezingen, boeken en films.

Meer lezen