Logboek Zwammerdamschepen

Steuntje onder het hout

Archeon

Operatie Zwammerdamschepen: Logboek juli 2021

Geweldig, wat hebben we de afgelopen weken al weer veel bezoekers mogen ontvangen! Hopelijk was u er een van. Het is duidelijk dat een bezoek aan Museumpark Archeon bovenaan menig lijstje stond. Zoals een van de gastheren van Team Restauratie zei: “Het is druk en het lijkt wel of mensen langer stilstaan bij de informatieborden. En de stuurriem imponeert, zo reusachtig groot als hij is’. En dat was niet het enige dat er gebeurde op beide restauratiewerven van Operatie Zwammerdamschepen. 

Vrijwilligers terug op de werf 

Eerst een online meeting, daarna een vrijwilligersmiddag met een wandeling langs de Zwammerdam 2 en 3 en een bezoek aan de nieuwe restauratiewerf waar het archeologische hout van de Zwammerdam 6 wordt schoongemaakt: zo zag de herstart van het vrijwilligerswerk eruit van Team Restauratie. Er hing een verwachtingsvolle sfeer, gezichten stonden op ‘smile’ er was volop aandacht voor wat Tom Hazenberg en Yardeni Vorst te vertellen hadden. We mogen weer! 

Tweede stoomcleaner in gebruik  

Er wordt vaart gemaakt met het schoonmaken van het archeologische hout van de Zwammerdam 6! In het proces van schoonmaken bleek het schoonstomen een bottleneck te vormen. Maar daarvoor hadden restauratieteamlid Rob Arkema en de FA Knol een goede oplossing: half juni kregen we een tweede stoomcleaner met waterfilter in bruikleen. Hierdoor kunnen nu twee restauratiemedewerkers tegelijk een stuk hout onder handen nemen, en zo het schoonmaakproces versnellen. 

Steuntje onder het hout 

Een Romeins schip in stukken zijn vorm teruggeven is een hele uitdaging gebleken. Iedereen die de Zwammerdam 2 heeft gezien, weet dat het nieuwe en archeologische hout rust op een stalen frame

Ook de Zwammerdam 6 moet natuurlijk ondersteund gaan worden maar de planken van dit schip zijn groter en breder dan die van de Zwammerdam 2. En meer gefragmenteerd. 

Zomerproof antitranspiratiedak 

Het archeologische hout van de Zwammerdam 2 kan zweten, wist u dat? Alleen is het dan Polyethyleenglycol (PEG) dat u ziet verschijnen aan de buitenkant van het hout. En als het echt heel warm wordt, krijgt het hout kleine scheurtjes. En dat is niet de bedoeling! 

Cadeau van AWN Rijswijk 

We hebben een plek voor de tekeningen van de schepen! Van de Archeologische Werkgroep Rijswijk kregen we een prachtige en degelijke tekeningenkast, die we tijdelijk achter de Zwammerdam 2 hebben geplaatst. Dank AWN Rijswijk! 

Veelzijdigheid van Zwammerdamschepen op wereldpodium 

In de week van 21-24 juni werd het (digitale) Jaarcongres van de ICAHM vanuit Nederland georganiseerd. De ICAHM is de archeologisch afdeling van de ICOMOS, de adviserende organisatie van UNESCO in het kader van Werelderfgoed nominaties. 

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Universiteit Leiden en de Reinwardt Academie traden op als gastheren. Aan bod kwamen onder andere de Wereld Erfgoed Nominatie, Erfgoed en mensen met een beperking en het nieuwe Nationaal Romeins Scheepvaart Museum. Een rode draad door de sessies vormden de Romeinse Zwammerdamschepen. Tom Hazenberg kreeg zo de kans om de veelzijdige ontwikkelingen rondom de Zwammerdamschepen te presenteren. 

Meer lezen