Vrijwilligers zijn weer bijna happy!

Vrijwilligers zijn weer bijna happy!

Archeon

Operatie Zwammerdamschepen: Logboek augustus 2021

Jasper Buiting

Romeinen vieren ook volop de zomer. De afgelopen weken waren de Romeinen volop in de belangstelling in Museumpark Archeon en hebben we weer enthousiaste bezoekers mogen begroeten. Ook de nieuwe tentoonstelling van de Zwammerdam 2 is nu te bezoeken en verder was er fantastisch nieuws! 

Unesco Wereld Erfgoed 

De Neder-Germaanse Limes in Nederland is Unesco Wereld erfgoed geworden! De inspanningen van velen zijn beloond: ontelbare professionals en vrijwilligers hebben zich de afgelopen jaren ingezet om dit archeologische monument te beschermen, te beschrijven, onder de aandacht te brengen en op de Werelderfgoedlijst te krijgen. Via alle mogelijke media werden felicitaties gedeeld. En terecht! 

Want ons kleine kikkerlandje heeft nu 12 werelderfgoederen binnen haar landsgrenzen. Generaties na ons zullen er van kunnen genieten want de overheid is verplicht dit erfgoed in stand te houden. 

Wat is precies Werelderfgoed geworden? 

De Oude Rijn of Nederrijn markeert in Nederland de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Die noemen we de Limes. Maar de Oude Rijn kan geen werelderfgoed worden. Wel archeologische overblijfselen die langs deze rivier liggen. 

Deze Nederlandse overblijfselen omvatten militaire bases, forten, forten, torens, tijdelijke kampen, wegen, havens, een vlootbasis, een kanaal en een aquaduct. Maar ook civiele nederzettingen, steden, begraafplaatsen, heiligdommen, een amfitheater en een paleis. En bijna al deze archeologische overblijfselen zijn ondergronds begraven! Een paar voorbeelden van deze overblijfselen zijn Kanaal van Corbulo in o.a. Voorschoten; Park Matilo in Leiden, Woerden centrum, Domplein in Utrecht (Domunder!), Castellum Hoge Woerd in De Meern, Arnhem-Meinerswijk end Nijmegen, Kops plateau. 

De Zwammerdamschepen zijn niet ‘nagelvast’ en dus geen Unesco Werelderfgoed. Maar ze dragen wel bij aan het zichtbaar maken van de Neder- Germaanse Limes en de Romeinen in Nederland! Daarom is de toekenning ook voor ons belangrijk. 

Plaktijd! 

We gaan vol in de zeilen met de Zwammerdam 6! De eerste stukken origineel hout zijn weer tot een plank aan elkaar geplakt. En de eer was voor een vaste groep vrijwilligers van team ‘Operatie Zwammerdamschepen’. Onder leiding van Yardeni Vorst natuurlijk. Het plakken gebeurt net als bij de Zwammerdam 2 met een lijm in een zwarte kleur, zodat de aanblik van het hout een geheel vormt. Uiteindelijk komen alle planken in een frame te liggen, zodat de vorm van het schip zichtbaar is. Tot die tijd blijven ze in de opslag in de grote restauratiehal. Vrijwilliger Arie Graafland hanteert de spuit met Polymax (lijm) terwijl Louis, Peter en Ton stukjes bijeen aan het puzzelen zijn. 

Nominatie Europese prijs 

Museumpark Archeon en partner 1Arch / Hazenberg Archeologie zijn voorgedragen voor de Europese prijs voor Archeologisch Erfgoed 2021! Dat komt door hun initiatief voor “Operatie Zwammerdamschepen’ en de ontwikkeling van een Nationaal Romeins Scheepvaart Museum. Dit goede bericht kwam van de European Association of Archaeologists die de jaarlijkse European Archaeological Heritage Prize uitreikt. 

Vrijwilligers zijn weer bijna happy / wij zoeken jou.

Met de toegenomen vaccinatiegraad zijn ook verschillende restauratiemedewerkers weer aan de slag gegaan. In het vorige logboek kon u hier al meer over lezen. Het is vooral de gezelligheid op de werf die zo gemist is. Naast het werk zelf natuurlijk. Happy mensen dus. 

Maar iedereen zou er nog blijer van worden als er meer vrijwilligers bijkomen. Vooral gastvrouwen en - heren. Bent u geïnteresseerd maar heeft u nog een klein beetje koudwatervrees? Geen probleem! U bent welkom om sfeer te komen proeven en te horen wat het vrijwilligerswerk inhoud. Kennis over (de) schepen, de opgravingen of Romeinen is meegenomen maar alles valt te leren, dus ook dit. Natuurlijk wordt u ingewerkt en begeleid. Vrijwilligerscoördinator Nora Vermeulen ontvangt u graag. U bereikt haar via vrijwilligers@vriendenarcheon.nl

Publiciteit TV West en Radio 1 

De toekenning van de Neder- Germaanse Limes als Unesco Werelderfgoed heeft veel publiciteit opgeleverd. Ook voor Museumpark Archeon en de Zwammerdamschepen. In de weken eraan voorafgaand kwamen radio en TV west voor opnames op de restauratiewerf. Zowel initiatiefnemer Tom Hazenberg als restauratieleider Yardeni Vorst werden voor verschillende camera’s en microfoons gezet. Met plezier overigens. De opname is terug te zien via onderstaande knop. 

En op zondag 15 augustus was Tom Hazenberg te horen op NPO-Radio 1, bij het VPRO-programma OVT. Presentator, documentairemaker en schrijver Mathijs Deen interviewde hem over de plaatsing van de Neder-Germaanse Limes op de Werelderfgoedlijst, over de Rijn als transportroute (Zwammerdamschepen!) en wat er nou van die Limes te zien is in Nederland. 

Bezoek 

Donderdag 5 augustus kwamen de partners van Batavialand weer kijken. Deze keer waren dat conservator Joran Smale en het nieuwe hoofd Presentaties en communicatie, Sunny Jansen. Ook zij waren onder de indruk van `Operatie Zwammerdamschepen' , zoals bleek tijdens de rondleiding door Yardeni Vorst, Tom Hazenberg en Monique Veldman. Aangezien Batavialand nieuwe presentaties aan het plannen is, spraken Museumpark Archeon en Batavialand af elkaar ook op dat gebied te zullen ondersteunen. 

Meer lezen