Tempel van Garni, Gorneae, Armenie, 2015

Tempel van Garni, Gorneae, Armenie, 2015

Alfred Seiland

Nog tot 15 januari 2023: Imperium Romanum - Het Romeinse Rijk door de lens van Alfred Seiland

Op zijn grootst strekte het Romeinse Rijk zich uit over een gebied behorend tot meer dan 40 hedendaagse landen. Vandaag zie je nog overal sporen van dat enorme Imperium: van vervallen ruïnes tot indrukwekkend goed bewaarde monumenten.

Al 15 jaar lang legt de Oostenrijkse fotograaf Alfred Seiland (°1952) al die overblijfselen vast. Zijn eigenzinnige, kleurrijke foto’s genieten internationale erkenning.

In een sfeervol decor maak je kennis met de kunstenaar en 150 van zijn beste werken. Ze leveren boeiende verhalen op over de Romeinse cultuur en geschiedenis.

Ook met kinderen is het prettig om de wereld van Alfred Seiland en die van de Romeinen te ontdekken.

Rondreis langs archeologische sites

Je krijgt unieke foto’s te zien van Romeinse tempels, aquaducten, badgebouwen, bruggen en zo veel meer. Van de Pont du Gard in Frankrijk tot het amfitheater van Pula in Kroatië. Al even boeiende beelden zijn er van minder bekende plaatsen in pakweg Portugal, Marokko of Albanië. Ze doen je vast zin krijgen om de sites in het echt te bezoeken!

Palmyra, Tadmor, Syrië, 2011

Palmyra, Tadmor, Syrië, 2011 

Alfred Seiland

Verhalen over de Romeinse cultuur

Het werk van Alfred Seiland is perfect als eerste kennismaking met de Romeinen. Tegelijkertijd nodigt het uit tot verdieping. Bij de foto’s krijg je heldere informatie over het dagelijks leven in de diverse gebieden van het Imperium, roemruchte Romeinse keizers of historische gebeurtenissen zoals veld- en zeeslagen.

Nadenken over archeologisch erfgoed

De foto’s van Alfred Seiland zetten je aan het denken over hoe belangrijk het is om al die overblijfselen te bewaren, of net niet? Over waarom we archeologische sites bezoeken. Over het adequaat beschermen en restaureren ervan. In de tentoonstelling kan je hierover ook jouw mening kwijt.

Sfeervol genieten

De tentoonstelling is mooi vormgegeven. Op de achtergrond klinkt pianomuziek van Wouter Dewit. Een audioguide die elke foto kort en duidelijk toelicht is inbegrepen in je ticket. Zo wordt de wereld van Alfred Seiland én die van de Romeinen vlot toegankelijk.

Kindvriendelijk

De eigenzinnige, kleurrijke beelden van Alfred Seiland doen vaak glimlachen. Dat maakt ze ook aantrekkelijk voor kinderen. Ze genieten van een audiotour op maat. Ook is er het spel ‘Zoom In!’ om samen met hun (groot)ouders de meest fascinerende foto’s te ontdekken en tot in detail te bestuderen. Wedden dat ze zich hun bezoek nog lang zullen herinneren?

Meer info: www.galloromeinsmuseum.be

Meer lezen
Ook leuk om te lezen
Thema's