Een sarcofaag

Rondom de mastaba van Wahet zijn veel mysteries

Narciso Arellano via Unsplash

Netflix documentaire: de mastaba van Wahet

Eind 2018 maakte de Egyptische minister van Oudheden bekend dat er een mastaba ontdekt was uit de 5e dynastie. Er waren vele mysteries rondom dit graf, dat heeft toebehoord aan een hoge ambtenaar. De vondst wordt aangekondigd als een van de meest overweldigende, opwindende en belangrijke oude Egyptische ontdekkingen in decennia. En de ontdekkingen zijn nog maar net begonnen.

Secrets of the Saqqara Tomb kijken

Secrets of the Saqqara Tomb is een Britse documentaire uit 2020, geregisseerd door James Tovell. De film volgt een team van Egyptische archeologen die een tombe uit de 25e eeuw voor Christus ontdekken in de Saqqara-necropolis, net buiten Caïro, die al 4400 jaar onaangeroerd was. Het nieuws over de vondst van het graf is de hele wereld rondgegaan en het is aangekondigd als de belangrijkste vondst in bijna vijftig jaar.

Iedereen met een Netflix abonnement kan Secrets of the Saqqara Tomb bekijken. De documentaire werd wereldwijd uitgebracht in 190 landen met Engelse nasynchronisatie en ondertitels in meer dan 30 talen. Gegevens van het platform techspring.nl tonen aan dat de smart tv in bijna ieder huishouden aanwezig is. Jij hebt geen gedoe meer met het aansluiten van je laptop of een ander apparaat aan de tv, maar geniet direct van films en series. Met een klik op de knop ga je naar Netflix (of andere apps en streamingdiensten) om on-demand naar je favoriete programma’s te kijken. Door deze documentaire wordt je helemaal ondergedompeld in de mysteries van het Oude Egypte.

Wat is een mastaba?

Een mastaba is een grafwoning voor de rijkere Egyptenaren. Eerst waren mastaba’s alleen voor de belangrijkste personen bestemd, zoals de farao of visier. Later werden deze grafwoningen ook gemaakt voor andere rijken. Deze mastaba’s zijn verder ontwikkeld vanuit de grafheuvels die vroeger gebruikt werden en hebben de vorm van een langwerpige en stompe piramide.

Het graf bestaat uit twee delen: de cultusruimte bovengronds en de grafkamer ondergronds. In de documentaire volgen we een team van Egyptische archeologen die niet eerder ontdekte schachten, gangen en graven opgraven. Het graf is van de priester Wahet, een naam die geschenk betekent en in de documentaire als Wahtye wordt uitgesproken.

Fascinerende oudheden opgegraven

Het team van archeologen graaft tijdens deze missie gigantisch veel oudheden op. Er worden meer dan 3.000 objecten aangetroffen in de necropolis, waaronder een gemummificeerde leeuwenwelp, een tempel gewijd aan de Egyptische kattengodin Bastet en bewijs voor misschien wel het oudste traceerbare geval van malaria ter wereld. Niet alleen laat de documentaire deze spannende ontdekkingen zien, maar ook biedt het een unieke en uitgebreide kijk op het leven van Wahet en zijn familie.

Over de vindplaats

De documentaire werd gefilmd in Saqqara, op minder dan anderhalve kilometer van de plaats van de Trappiramide, een van de oudste stenen gebouwen in de geschiedenis en de oudste piramide van Egypte. Het Rijksmuseum van Oudheden graaft hier al meer dan 40 jaar.

Het graf van Wahtye werd in 2018 ontdekt in de necropolis van Saqqara. Het graf was goed bewaard gebleven en werd verordineerd met talrijke standbeelden die in de muren waren uitgehouwen. Secrets of the Saqqara Tomb neemt je als kijker mee naar het graf van een priester uit het Oude Rijk, Wahtye, dat 4500 jaar ongeopend bleef.

Meer lezen
Landen
Thema's