De voorkant van museum de Scheper

Museum de Scheper in Eibergen (voorkant).

Museum de Scheper

Museum de Scheper, archeologisch pareltje in de Achterhoek

Al meer dan 40 jaar is Museum de Scheper in het centrum van Eibergen een begrip in de Achterhoek als een bijzonder streekmuseum, maar het trekt ook bezoekers uit het hele land. Het museum vertelt een uitzonderlijk compleet verhaal over de geschiedenis van Eibergen en de Achterhoek, van het meest verre verleden tot in onze tijd.

Het museum is ontstaan uit een particuliere collectie van Herman Schepers die zijn hele leven het landschap en de geschiedenis van zijn geboortegrond heeft onderzocht. Daarbij verzamelde hij alles wat hij waardevol vond, om zo het verleden niet verloren te laten gaan: van geologische objecten en fossielen via archeologische vondsten uit alle perioden tot objecten en archiefstukken uit de meer recente geschiedenis. Het resultaat is een unieke en omvangrijke verzameling, een schatkist van de Eibergse geschiedenis die zijn gelijke niet kent. Sinds 1999 is het museum gehuisvest in een statige villa aan de Grotestraat.

Moderniseren

De tijd staat echter niet stil en een museum moet zich blijven ontwikkelen. Daarom werd in 2015 begonnen met een uitgebreid programma om het museum geheel te moderniseren.

Een belangrijke vernieuwing bestaat uit de herinrichting van de afdelingen geologie en archeologie. Deze afdelingen herbergen enkele van de topcollecties van De Scheper, met daarin vondsten van landelijke betekenis.

Bij de inrichting wordt de prehistorie gepresenteerd aan de hand van verschillende thema’s als de ijstijden, prehistorische technologie en de prehistorische grafcultuur. Daarnaast zijn twee buitengewone onderdelen aan de afdeling toegevoegd.

De eerste daarvan is een opstelling die laat zien hoe archeologen opgraven, hoe ze wat ze vinden vastleggen en hoe met die informatie het verleden wordt gereconstrueerd. Daarbij kan een hele opgraving digitaal worden gevolgd.

De tweede bijzonderheid is het Scheperlab. Dit is een nagebouwde werkplek van een archeoloog waar de bezoeker zelf kennis kan maken met een aantal archeologische technieken.

Grafheuvel aan de Vaarwerkweg

Grafheuvel aan de Vaarwerkweg

Museum de Scheper

Prehistorische grafheuvels

Tegelijk met de opening van de vernieuwde afdeling prehistorie opent Museum de Scheper een bijzondere expositie (13/7-26/11) over de prehistorische grafheuvels en urnenvelden rondom Eibergen. Op de tentoonstelling kan de bezoeker zien hoe de prehistorische mensen hun overleden dierbaren aan de aarde toevertrouwden en eerbied toonden met giften en opmerkelijke grafmonumenten.

Aan het begin van de 20ste eeuw werd een deel van de urnenvelden opgegraven door archeologen van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Speciaal voor de tentoonstelling in Museum de Scheper zijn deze urnen uit het depot gehaald en eenmalig allemaal bij elkaar te zien op deze expositie in Eibergen.

Meer informatie

Meer lezen
Ook leuk om te lezen