Historische vakantie Malta

Een oud fort op Malta

Pixabay

Malta: een van de oudste beschavingen van Europa

Redactie

Ben je op zoek naar een vakantie vol met geschiedenis, cultuur en interessante bezienswaardigheden? Daarvoor hoef je niet ver, er zijn aardig wat bestemmingen dicht bij huis die voldoen aan uw wensen. Griekenland, Italië, Spanje en Frankrijk zijn populaire bestemmingen voor een vakantie vol historie. Dirk de Vries van Adviesjagers heeft een goede tip voor u: “Er is een klein Europees eilandje dat minstens zo interessant is als de bekende Europese bestemmingen, maar toch vaak wordt overgeslagen doordat het wordt gezien als een strandbestemming of een land om de Engelse taal te leren. Ik heb het over Malta, een niet te missen vakantiebestemming voor een reis vol historie.”

Malta, een eiland onder de zon

Net onder Sicilië bevindt zich een drietal kleine eilandjes die samen het land Malta vormen: Malta, Comino en Gozo. Malta heeft een rijke cultuur, een lange en interessante geschiedenis en een smaakvolle lokale keuken. Alle ingrediënten voor een perfecte vakantiebestemming dus. Door de geschiedenis heen is Malta bezet door vele culturen vanwege de strategische ligging. Na iedere bezetting bleef er iets van die cultuur achter, waardoor iedere stad een eigen verhaal heeft en het eiland bezaaid is met archeologische vindplaatsen. Op Malta kun je maar liefst 365 kerken bewonderen, een voor elke dag van het jaar, maar ook eeuwenoude tempels en grotten die vroeger bewoond werden door de Maltese bevolking. Bezoek ook zeker de ondergrondse catacomben die vroeger gebruikt werden voor begrafenissen. Tijdens een culturele vakantie naar Malta zul je zeker niet teleurgesteld worden.

5900 voor Christus

De allereerste bewoners vestigden zich omstreeks 5900 voor Christus op Malta en leefden in de vele grotten die je nog steeds kan bezoeken. De geschiedenis van de eerste bewoners van Malta is nog in mysteriën gehuld, maar aan de hand van de vele objecten die over de tijd zijn gevonden in de grotten is de conclusie gesteld dat de bewoners waarschijnlijk boeren uit Sicilië waren. Op zoek naar vruchtbaar land trokken de boeren steeds verder door, totdat ze op Malta terecht kwamen. Omstreeks 3500 voor Christus woonde er een populatie op het eiland die zich bezig hield met de bouw van de megalithische tempels op het eiland, en naar alle waarschijnlijkheid ook met astrologie.

Tempels op Malta

Wanneer je in Malta bent, is het absoluut aan te raden om de tempels van Hagar Qim, Mnajdra, Ta’ Ħaġrat en Tarxien te bezoeken. Hier krijgt u een goed beeld van het dagelijks leven van de oorspronkelijke bewoners. Na het megalithische tijdperk kwamen de Feniciërs aan op het eiland, en zij namen hun eigen kruiden en etenswaren mee naar Malta, later kwamen ook Arabieren aan op het eiland. Tot op de dag van vandaag ziet je dit terug, bijvoorbeeld aan de citrusvruchten die overal op het eiland groeien. Ook ziet u de invloed terug aan plaatsnamen als Mdina en Rabat.

Christendom komt aan wal

Dankzij de schipbreuk van Paulus de apostel werd Malta onderdeel van het Romeinse rijk. De apostel werd gered door de bewoners van Malta en met zijn redding bracht hij het Christendom naar het eiland. Tot op de dag van vandaag is de meerderheid van de inwoners katholiek. In de zestiende eeuw stonden de Turken op het punt om Malta over te nemen toen de Orde van Sint-Jan besloot om zich in Malta te vestigen. De drie daaropvolgende eeuwen heersten ze over het eiland. In de 18e eeuw kwam Napoleon aan de macht, dit was echter van korte duur. De bevolking wilde niets weten van de Franse heersers en schakelden de hulp in van de Britten.

Britse kolonie

Zo werd Malta onderdeel van het Britse rijk. Tijdens de Eerste- en Tweede Wereldoorlog heeft het eiland zwaar geleden. Zo werd Malta tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 2000 keer gebombardeerd en functioneerde het eiland als een ziekenhuis voor de geallieerden en als plek waar schepen werden gerepareerd. In 1964 werd Malta eindelijk onafhankelijk verklaard. Vandaag de dag is het een bloeiend eiland vol met verschillende culturen. Een absolute aanrader als u op zoek bent naar een reisbestemming vol geschiedenis en cultuur!

Meer lezen

Ook leuk om te lezen