Op het Griekse eiland Kreta is de lokale archeologie een absolute trekpleister. Is Kreta daarom dé vakantiebestemming voor archeologen?

Op het Griekse eiland Kreta is de lokale archeologie een absolute trekpleister te noemen.

-

Is Kreta dé vakantiebestemming voor archeologen?

Er zitten wereldwijd nog steeds talloze voorwerpen onder de grond, die ons hele boeken kunnen vertellen over het verleden. Helaas blijft het op veel plekken ook precies daar: in de grond. Op het Griekse eiland Kreta neemt men haar cultuurhistorie echter zeer serieus en is de lokale archeologie zelfs een absolute trekpleister te noemen. Is Kreta dé vakantiebestemming voor archeologen? De bezienswaardigheden die we bespreken maken het boeken van een vakantie naar Chersonissos in ieder geval zeker de moeite waard.

De historische stad Knossos

Een bezoek aan Kreta is sowieso niet compleet zonder een bezoek aan de opgravingen van de antieke stad Knossos. De stad was tijdens de Minoïsche tijd de belangrijkste stad van het eiland. Het hoogtepunt van wat er ter plekke te zien is, is het paleis, waarvan gedeelten gerestaureerd zijn. Daar kun je uiteraard wat van vinden, maar het helpt wel om je een betere voorstelling te maken van hoe het er in de hoogtijdagen geweest moet zijn. Knossos ligt op slechts enkele kilometers landinwaarts van de hoofdstad Heraklion.

Archeologisch Museum van Heraklion

Het Iraklio Archaeological Museum, zoals het in het Engels heet, is het belangrijkste museum van Kreta en is te vinden in Heraklion, niet ver van het eerdergenoemde Chersonissos. In dit museum vind je de mooiste collectie aan Minoïsche kunst dan waar dan ook ter wereld. Daarnaast biedt het museum een goede impressie van het leven op Kreta tijdens verschillende periodes in de geschiedenis van dit Griekse eiland. Veel van de aanwezige voorwerpen werd gevonden bij de opgraving van Knossos. Als klap op de vuurpijl kun je in het museum de mysterieuze schijf van Phaistos bewonderen.

Overal op Kreta zijn sporen van de oudheid te vinden.

Overal op Kreta zijn sporen van de oudheid te vinden.

-

De Minoïsche kastelen van Phaetos

Niet alleen bij Knossos zijn opgravingen te vinden op Kreta. Tijdens je vakantie op het eiland kun je ook een bezoek brengen aan de restanten van de Minoïsche kastelen van Phaetos. Deze zijn centraal op het eiland gelegen aan een meer, wat toch iets toevoegt aan de locatie. Houd er rekening mee dat het inderdaad om niet meer dan restanten gaat en je wat fantasie nodig zult hebben om je een voorstelling te maken van de rijke geschiedenis van deze plek.

De opgravingen van Górtys

Als je na Phaetos nóg niet genoeg hebt van opgravingen, dan kun je ook nog de opgravingen van Górtys bezoeken. Je vindt ze aan de hoofdweg tussen Heraklion en Festos. Bij de opgravingen van Górtys kom je onder andere stenen tafels tegen waar wetten en regels van het Romeinse (!) rechtssysteem in staan geschreven, uiteraard een overblijfsel uit de Romeinse tijd. Hier zijn ook enkele marmeren beelden gevonden die te vinden zijn in het eerdergenoemde archeologisch museum van Heraklion.

Kato Zakros en Sitia

Aan de oostkust van Kreta vind je Kato Zakros, het laatste van de grote Minoïsche paleizen dat werd opgegraven. Hoewel de locatie zelf interessant is, worden de meeste van de hier gedane vondsten tentoongesteld in het archeologisch museum van Sitia, dat dus ook de moeite van het bezoeken waard is. Als kers op de taart kun je niet ver van het paleis in de Vallei der Doden in een lange kloof met hoge rotswanden Minoïsche grafholen zien.

Heb je weinig tijd om je interesse in archeologie en geschiedenis actief uit te oefenen, dan is een bezoek aan het Iraklio Archaeological Museum de beste keuze. Hier vind je namelijk de mooiste vondsten van de meeste opgravingen op het hele eiland.

Meer lezen
Ook leuk om te lezen