De veldtocht was ook een Romeinse ontdekkingsreis door het rivierrijke uiterste noordoosten van Gallië.

De veldtocht was een Romeinse ontdekkingsreis door het rivierrijke uiterste noordoosten van Gallië.

Caesar Boekhandel

Inspirerend boek: Caesar tussen Maas en Rijn.

De veldtocht van Caesar in 55 v.Chr. leidde niet alleen tot de vernietiging van 430.000 Usipeten en Tencteren, maar betekende ook de Romeinse ontdekking van Maastricht, Venlo en Nijmegen. Henry Walboomers  beschrijft deze fascinerende ontdekkingstocht in zijn nieuwste boek: Caesar tussen Maas en Rijn, Strijd tegen de Usipeten en Tencteren, Veldtocht door Zuidoost-Nederland 55 v.Chr. Het boek behandelt, met 260 bladzijdes, 70 afbeeldingen en vele nieuwe inzichten de gebeurtenissen en het verloop van de Romeinse veldtocht door Zuidoost-Nederland. 

De eerste Romeinse veldtocht op Nederlands grondgebied leidde in 55 v.Chr. tot de vernietiging van 430.000 Germaanse Usipeten en Tencteren. Voor de inheemse bevolking tussen de Maas en de Rijn werd het de eerste kennismaking met Julius Caesar en zijn machtige Romeinse leger.

Caesar deed in zijn Bello Gallico uitvoerig, maar zeker niet volledig en altijd correct verslag van de gebeurtenissen tijdens deze veldtocht. De veldtocht was ook een Romeinse ontdekkingsreis door het rivierrijke uiterste noordoosten van Gallië. Het werd de Romeinse ontdekking van Maastricht, Venlo, Nijmegen en Xanten, waar de Romeinen zich vanaf 19 v.Chr. definitief vestigden. Thema’s zijn o.a. de oversteeklocatie van de Usipeten en Tencteren aan de Rijn, de gebeurtenissen tijdens en de routes van de veldtocht, de hypothesen m.b.t. de vernietiging van Usipeten en Tencteren. De spectaculaire Rijnoversteek van Caesar en zijn 18-daagse plundertocht in Germanië. De informatie uit de Bello Gallico, aangevuld met veelzijdig internationaal historisch en in beperkte mate archeologisch onderzoek geven nieuwe inzichten en bieden een duidelijk kader, waarbinnen de spectaculaire Romeinse veldtocht in 55 v.Chr. beschreven kan worden.

Henry Walboomers bestudeert en is gespecialiseerd in de Gallo-Romeinse geschiedenis in het gebied tussen de Maas en de Rijn. Hij doet onderzoek, publiceert hierover regelmatig en verzorgt lezingen over de boeiende Romeinse geschiedenis van dit gebied.

Het boek is te koop via Bol.com. Prijs via Bol.com is € 24,50 incl. BTW en verzending.

Meer lezen

Ook leuk om te lezen

Tijdvakken