Hoe werken archeologische onderzoekers van de Universiteit Leiden tijdens de coronacrisis thuis?

Sommige archeologen hebben in deze tijd noodgedwongen mooie onderzoeksreizen moeten cancelen. Op kantoor probeert men er dan maar het beste van te maken.

Universiteit van Leiden

Hoe werken archeologen vanuit huis?

Jasper Buiting

Tijdens de corona-crisis zitten vele van ons noodgedwongen thuis. Dit geldt ook voor veel archeologen veel archeologen van de Universiteit van Leiden. Hoe ziet hun werk er tijdens deze crisis precies uit? Kan dat eigenlijk wel, archeologisch onderzoek vanuit huis?

Uitstel van werk

De coronacrisis zorgt ook bij archeologen voor flink wat geschuif op de werkkalenders. Onderzoeksreizen naar het buitenland, zoals naar Rome of New York, zijn noodgedwongen gecanceld of uitgesteld.

Miguel John Versluys, professor Klassieke en Mediterraanse Archeologie, vertelt dat conferenties erg belangrijk zijn voor het afronden van grote projecten. De laatste afsluitende conferentie van zijn eigen project staat momenteel gepland voor oktober in New York, maar het is natuurlijk de vraag of dat door kan gaan.

Geluk bij een ongeluk

Versluys beaamt wel dat het in de huidige tijd beter is om in de afrondende fase van een project te zitten, dan aan het begin ervan. Bij de afrondende fase zijn archeologen namelijk veel meer bezig met het schrijven van artikelen en publicaties over de bevindingen.

Image

hoe werken archeologen thuis

Onderschrift

Het is verre van ideaal, maar online kunnen colleges en vergaderingen nog wel doorgaan. 

Dit kan uiteraard wat makkelijker vanuit huis dan wanneer er nog echt opgravingen op de planning staan, wat aan het begin van een project nog wel vaak het geval is. Bovendien weten archeologen vaak op het einde van een project beter wat van hen verwacht wordt dan aan het begin. De taken binnen een onderzoeksgroep zijn verdeeld en hoewel het verre van ideaal is, is in die fase van een onderzoek veel samenwerking ook online te doen. 

Roeien met de riemen die je hebt

Ook archeologen proberen zich in deze tijd dus vast te klampen aan kleine lichtpuntjes. Het gewone leven gaat immers zo veel mogelijk door en dat geldt natuurlijk ook voor het archeologisch onderwijs. Benieuwd welke oplossingen daar voor gevonden worden op de Universiteit Leiden? Lees hier het volledige interview met de professoren over hun werkzaamheden tijdens de corona-crisis!

Meer lezen