Aflevereing 1

Het verhaal van Nederland vertelt de vaderlandse geschiedneis aan de hand van spraakmakende verhalen. 

© NTR

Het verhaal van Nederland: door de ogen van de Romeinen en Bataven

Op 2 februari verschijnt de nieuwe televisieserie Het Verhaal van Nederland op NPO1. Zoals de naam al enigszins verraadt, voert deze serie de kijker door de Nederlandse geschiedenis, aan de hand van spraakmakende verhalen en historische locatiebezoeken. Hierbij komen ook de prehistorie, oudheid en middeleeuwen uitgebreid een bod, met name in de eerste vier afleveringen. Daarom is deze serie ook voor archeologieliefhebbers zeker interessant.

Het verhaal van Nederland laat ons zien wie we zijn, door terug te gaan naar onze oorsprong. De serie trapt daarom af met een blik op ons vroegste verleden: de tijd waarin prehistorische jager-verzamelaars in deze moerassige rivierdelta neerstreken. Je beleeft het verleden door de ogen van de mensen van toen. Zo kijk je mee bij de aankomst van het Jamna-volk met hun paarden en wagens uit de Zuid-Russische steppen, waaraan wij onze taal en ons DNA te danken hebben. Even later sta je op het slagveld met de Bataven, die onder leiding van Julius Civilis in opstand komen tegen de Romeinen. Als je geïnteresseerd bent in de context van de archeologische vondsten van eigen bodem, dan is deze serie voor jou zeker een aanrader.

Over Het verhaal van Nederland

Het verhaal van Nederland is een 10-delige serie die het verhaal vertelt van de mensen die vroeger in ons land leefden. Over de keuzes die moesten maken, hoe ze moesten overleven, hoe ze soms moesten vluchten of in dit land een nieuw leven moesten opbouwen. Aan de hand van deze verhalen neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis.

Verhalen over het verleden

Wat deze serie extra bijzonder maakt, is dat ze het verleden op een verhalende manier dichtbij brengt. In plaats van een droge opsommingen van feiten en jaartallen,  vertelt Het verhaal van Nederland je een reeks aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. Door middel van spectaculaire dramascènes en locatiebezoeken, kijk je door de ogen van onze verre voorouders. Denk bijvoorbeeld aan Antwerpse vluchtelingen uit de Gouden Eeuw, of de middeleeuwse grondbezitters die samen met Floris V de eerste waterschappen oprichtten. Zo laat Het verhaal van Nederland ons zien wie we zijn en hoe we zo zijn geworden.

Meer informatie

Vanaf woensdag 2 februari is Het verhaal van Nederland wekelijks te zien op NPO 1. Daarnaast brengt de NTR ook een kinderserie voor Zapp.nl uit, evenals een podcast met Diederik van Vleuten, een serie podwalks en een app met 10 interactieve wandelverhalen op verschillende historische locaties in Nederland. Voor meer informatie, zie de site van Het verhaal van Nederland.

Meer lezen
Ook leuk om te lezen