Terracotta Army detail, Xi'an, China
Peter Morgan from Nomadic [CC BY 2.0] via Wikimedia Commons
Het Terracottaleger van Qin Shi Huangdi
Toen de Chinese boer Yang Zhifa een waterput probeerde te graven, vond hij opeens een stuk terracotta. Hij dacht een oude oven te hebben gevonden, die hem van een aantal gratis potten zou kunnen voorzien. Niks was minder waar, toen bleek dat hij de eerste krijger van het later beroemde Terracottaleger had gevonden.
De vondst van het Terracottaleger
De 2000-jarige Qin strijders werden in 1974 ontdekt in Shaanxi, de centrale provincie van China. Na de eerste stukken terracotta, vond de boer de schouders en een torso van het beeld. Hierna vermoedde hij te maken te hebben met een tempel. Toen hij hierna wederom door ging met graven, vond hij bronzen voorwerpen.
Qin Shi Huangdi
Het leger komt uit de tijd van keizer Qin Shi Huangdi. De keizer zorgde ervoor dat verschillende koninkrijken samen werden gevoegd tot één groot land: China. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het schrift, de valuta en het meetsysteem. Ook wordt hij beschouwd als de vader van de Chinese muur. Toen de grote keizer kwam te overlijden, werd hij begraven met duizenden terracotta stijders, die hem moesten vergezellen na zijn dood.
De grafheuvel
700.000 arbeiders werden ingezet bij de bouw van het mausoleum van Qin Shi Huangdi. Tevens begon men al aan de bouw van zijn mausoleum tijdens het eerste jaar van zijn heerschappij, gelegen als een paleis onder een grafheuvel. De grafheuvel lag tussen enorme muren, van wel 10 tot 12 meter. Binnen de muren lag een gebied van meer dan 2,5 km, waar meer dan 400 putten met grafgeschenken zijn opgegraven.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!
Het terracottaleger
Op twee kilometer afstand van de grafheuvel staat het terracottaleger, verdeeld over vijf kuilen. De gangen waarin de soldaten geplaatst zijn, waren ooit gescheiden door een frame van hout en aarde. Echter zijn de grafkelders veel geplunderd en zelfs in brand gestoken, waardoor de beelden beschadigd zijn geraakt. Tegenwoordig zijn de beelden te bewonderen in een museum, dat zich bevindt op de plek van de vondst.
Gedetailleerd werk
Elke soldaat is anders. Alle soldaten zijn tussen de 1,60 en 1,80 meter lang. Het leger bestaat onder andere uit voetvolk, kruisboogschutters en ruiters. Allen waren klaar om een veldslag te voeren, sommigen zelfs met een paard en wagen. Zo zijn er soldaten al knielend met pijl-en-boog, dragen ze een harnas of zijn ze gekleed in uniform. De terracottasoldaten waren uitgerust met echte wapens en zelfs de hoofdtuigen van hun paarden waren gemaakt van brons.
De graftombe van keizer Qin
De tombe van keizer Qin is echter nooit opgegraven. Volgens een Chinees historicus was het ingericht als een ondergrondse weergave van het heelal, met op de bodem een kaart van het Chinese rijk. Met kwikzilver zijn de Gele Rivier, de Jangtsekiang en de oceaan nagemaakt en met parels in het plafond de zon, de maan en de sterren. De muren werden met brons bedekt, om het water buiten te houden. Al met al had de tombe een hoop detail, gezien de keizer erin geloofde dat het graf zijn eeuwige paleis was. Het ondergrondse leven zou voor hem een vervolg zijn op het leven op aarde.
Een overvloed aan schatkamers
In de tombe bevinden zich tal van schatten. Keizer Qin geloofde dat deze schatten zijn ziel zouden beschermen en voeden. Een klein honderdtal aan schatkamers zijn er gevonden, maar slechts enkele zijn er geopend. Daarbij was het graf zo geheim, dat alle helpers levend zijn begraven in het paleis. Op deze manier konden zij geen geheimen prijsgeven aan de buitenwereld.
Bronnen:
swissinfo.ch Terracottaleger
Afbeeldingen:
commons.wikimedia.org Terracottaleger