Reconstructie van Tempel en schip in Colijnsplaat & het Nehalennia 2.0 votief

Reconstructie van Tempel en schip in Colijnsplaat & het Nehalennia 2.0 votief

Stichting Maritime Art & Design

Godin Nehalennia herleeft in Colijnsplaat

In de Gallo-Romeinse periode was Godin Nehalennia belangrijk. Haar tempel stond in de Romeinse havenstad Ganuenta, gelegen aan de monding van de Schelde ter hoogte van huidig Colijnsplaat. Ganuenta was het handelscentrum van waaruit met Caudicaria Navis op Britannia werd gevaren. De overtocht was niet eenvoudig. Daarom bezochten vrachtvaarders, voorafgaand aan vertrek, de tempel met het verzoek aan de godin om het schip en haar bemanning veilig terug te brengen. Na behouden terugkeer ontving Nehalennia een votiefsteen met de inscriptie V.S.L.M. ‘gelofte ingelost, gaarne en met reden’. Tussen 1970 en 1972 zijn ruim 300 votiefstenen van Nehalennia uit de Schaar van Colijnsplaat opgevist.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 17, 18 en 19 juni 2022 maakt Godin Nehalennia in Colijnsplaat haar opwachting. De Colijnsplaatse kunstenaar Ludo van Well beeldhouwde een Nehalennia 2.0 votief voor de Tempel aan de Visserijweg 2 te Colijnsplaat. Nehalennia staat, net als bij Romeinse votieven, in een nis met haar voet op een schip. Aan haar zijde zit een hond en in haar hand heeft zij een fruitmand. Zij is gekleed in een lange jurk met daarover een pelerientje. Onder de beeltenis van de godin beitelde Van Well haar naam NEHALENNIA en hij eindigt met V.S.L.M. Votus Solvit Libens Merito: ‘gelofte ingelost, gaarne en met reden’.

Doe mee en win!

Wat hier nog ontbreekt is de naam van de schenker met het verzoek om een gunst, zodat Godin Nehalennia weet wat er van haar verwacht wordt. In het zwarte oppervlak van het votief kan de deelnemer aan de Nationale Archeologiedagen een eigen inscriptie schrijven met wit krijt. Vervolgens kan hij of zij een selfie maken van de eigen tekst en het votief. En die selfie met zoveel mogelijk vrienden delen om er veel ‘likes’ mee te ontvangen met een pakkende tekst. Mail de leukste tekst die je terugontvangt naar info@caudicaria.nl. Elke Archeologie-dag krijgen de drie leukste teksten een prachtige prijs. Waaronder het boek: ‘Wat is Nehalennia zonder schip?’

Alle Nationale Archeologiedagen staat de schrijfster van het boek bij de tempel en de boot om het Romeinse verhaal van schip Caudicaria en Nehalennia te vertellen en het boek te signeren. Tot ziens in Colijnsplaat! 

Meer info: www.caudicaria.nl /www.maritime-art-design.nl

Wat is Nehalennia zonder schip?

Wat is Nehalennia zonder schip?

Ludo van Well

Meer lezen
Ook leuk om te lezen