De geschiedenis komt tot leven in het Hof tijdens de Archeologiedag!

Op 17 juni is in Het Hof van alles te beleven!

Het Hof

De geschiedenis komt tot leven in het Hof tijdens de Archeologiedag!

Op zaterdag 17 juni organiseren het Hof van Nederland en de Nederlandse Archeologievereniging AWN afd. Lek- en Merwestreek de Archeologiedag en is er van alles te doen en beleven voor jong en oud. Buiten op het plein is het alsof je terug gaat in de tijd; er lopen 'echte' Romeinen, je kunt er workshops volgen of jezelf verkleden als een Romeinse soldaat! In het museum ontdek en leer je meer over de topstukken uit de archeologische collectie.

Archeologische collectie

Het Hof is een museum dat gaat over onze vrijheden, vroeger en nu. Er worden Dordtse historische verhalen verteld, die nog steeds relevantie hebben in het heden. Daarnaast zijn er ook tientallen archeologische topstukken te bewonderen, uit de periode 1250 – 1450 en ook enkele Romeinse objecten. Dit is echter maar een fractie van de ruim 15.000 bodemvondsten die opgeslagen zijn in het Stadsdepot.

Activiteiten

Buiten op het plein lopen 'echte' Romeinen rond; een Romeinse arts, een pottenbakster en twee soldaten, er zijn kraampjes en je kunt er van alles leren en doen. Maak je eigen Romeinse armband of mozaïektegel! Wil je helemaal het gevoel hebben dat je je in een andere tijd waant? Verkleed jezelf dan als een Romeinse soldaat en neem een kijkje in de Romeinse legertent. Daar geven twee Romeinse soldaten je informatie over alle aanwezige objecten. Denk aan wapens, helmen, etc. Je kunt je ook verkleden als Romeinse dame of ontdekken welke voedsel er door de komst van de Romeinen in ons land kwam. Ook in Dordrecht, Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht is de invloed van de Romeinen merkbaar geweest. Georganiseerd in samenwerking met AWN afdeling Lek- en Merwestreek (Nederlandse Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie).

In het museum geeft conservator en archeoloog Deborah Paalman extra uitleg aan de museumbezoekers over de bijzondere voorwerpen in de kelder van het museum. Bij de workshop 'leer kijken als een archeoloog' ga je zelf aan de slag met onderzoek naar  echte archeologische vondsten uit middeleeuws Dordrecht. Of neem een duik in de ballenbak en 'graaf' tussen de ballen op zoek naar de puzzelstukken die je meer vertellen over onze geschiedenis.

Voor tijdstippen en meer informatie over alle activiteiten, kijk op de website www.hofvannederland.nl .

Nationale Archeologiedagen

De Nationale Archeologiedagen op 16, 17 en 18 juni 2023 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Kijk op de website voor alle landelijke activiteiten.

www.archeologiedagen.nl

Meer lezen
Ook leuk om te lezen