Antieke wapens kan je ook laten taxeren
Pixabay
Antieke wapens taxeren
Hou je ervan om met een metaaldetector over de Veluwe of Drentse veengebied te wandelen? Het is zomaar mogelijk dat je daar antieke wapens tegenkomt. Zo kan je zomaar een speerpunt uit de Romeinse tijd vinden of eentje van een nomadisch volk. Aan de andere kant is het mogelijk dat je antieke wapens uit een erfenis in huis hebt. Of je hebt er eentje op het oog om aan je collectie toe te voegen. Heel veel antieke wapens en andere militaria worden helaas ook nagemaakt en vervalst. Voordat je dus iets aankoopt of te koop aanbiedt is het goed om via Taxatie.help een wapen, harnas, helm of kanon te laten taxeren. Zo weet je precies wat je in huis hebt of gaat halen.
Militaire objecten
Een pistool, harnassen, een antieke helm of zelfs een kanon; ze worden veel vaker gevonden dan je denkt. Ook door amateurarcheologen. In de oudheid was het heel normaal om wapens en wapenuitrustingen mee te geven in het graf van een krijger en daarom zijn er nog zoveel te vinden. Het is daarom heel goed om de vindplaats van een object te beschrijven en desnoods te fotograferen voor de taxatie. Dit is heel handig voor de taxateur om misschien meer over het object te kunnen vertellen. Wellicht kan het gekoppeld worden aan een bepaalde slag, stam of gebeurtenis in de geschiedenis, zoals bijvoorbeeld het geval is met het zwaard van Ommerschans. Daarnaast kan het helpen om beter de periode waaruit het militaire object komt te bepalen.
Wel of geen vergunning nodig
Volgens de wapenwet heb je in Nederland een vergunning nodig als je een wapen in huis hebt of wil gaan verkopen. Toch gelden hier een aantal uitzonderingen op. Voor antieke vuurwapens die voor 1 januari 1870 zijn gemaakt, is het mogelijk om een Regeling van vrijstelling aan te vragen. Revolvers die voor 1 januari 1945 zijn gemaakt en welke geladen worden met losse kogels of patronen, kunnen ook onder deze regeling vallen. Dit houdt in dat je dus voor deze vuurwapens geen vergunning nodig hebt. Je kan daarom gerust een setje oude duelleerpistolen uit 1850 aan de muur hangen. Een taxateur kan je precies vertellen hoe oud de wapens zijn en of deze onder de Regeling van vrijstelling vallen of niet. Zo niet dan is het noodzakelijk om het wapen te registreren en er een vergunning voor aan te vragen. Dit geldt zowel voor vondsten uit Nederland als elders in de wereld.
Verkopen via een veilinghuis
Wanneer je van plan bent om het antieke wapen te verkopen via bijvoorbeeld het Twents veilinghuis of een online veilinghuis, dan wil je wel de juiste prijs kunnen bepalen voor je object. Dankzij een taxatie kun je een eerlijke prijs vragen. Bovendien kun je het officiële taxatierapport erbij doen, zodat de kopende partij vol vertrouwen het object van jou zal kunnen overkopen. Taxeren laat je overigens ook doen voor als je de antieke wapens zou willen verzekeren. De waarde is daarbij gewoon belangrijk, evenals een officieel taxatierapport.
Taxatieproces
Hoe gaat zo een taxatie dan eigenlijk in zijn werk? Voor een snelle taxatie kun je vaak gewoon online terecht bij de taxateur. Je stuurt goede, heldere foto’s op, samen met natuurlijk waar je het object gevonden hebt. De taxateur kan dan aan de hand van de kenmerken van het wapen snel zien of het echt is, hoe oud het is en wat de waarde ervan is. Wil je een compleet taxatierapport – dat is vooral bij verkoop heel verstandig – dan maak je een afspraak met de taxateur en ga je met het wapen of de wapenuitrusting naar diegene toe. Aan een uitgebreide taxatie zijn kosten verbonden, maar dan heb je wel een gedetailleerd rapport op zak en een exacte waardebepaling. In enkele gevallen zal een taxateur ook op locatie kunnen werken. Dat heeft dan vooral te maken met de grootte en de mogelijkheid van het vervoeren van het object.
Taxeren loont
Het taxeren van wapens, munitie, helmen en zelfs kanonnen loont zeker. Niet alleen als je de exacte prijs wil weten om zo het object te kunnen verkopen. Je leert immers meer over de dolk, het zwaard of pistool wat je in je bezit hebt. Taxateurs gespecialiseerd in wapens en militaria weten alles over oorlogen, slagen en de volkeren die een bepaald wapen gehanteerd zouden hebben. Je komt dus altijd meer te weten over de achtergrond van het wapen. Dat alleen al is de moeite waard om een antiek wapen te laten taxeren door een gespecialiseerde taxateur. Voor meer informatie over het taxeren van antiek kijk dan op Taxatie.help