Alles over het beroep archeoloog
Unsplash
Alles over het beroep archeoloog
Je bent ongetwijfeld bekend met het beroep archeoloog. Een archeoloog bestudeert bodemvondsten. Een archeoloog is in de eerste plaats bezig met veldonderzoek. Veel mensen denken echter dat dit het enige is wat archeologen doen. Dat is niet het geval, want archeologen houden zich ook bezig met wetenschappelijk onderzoek. Ze voeren bijvoorbeeld analyses uit.
Maar wat maakt het beroep archeoloog dan zo aantrekkelijk? Daar gaan we in deze tekst eerst wat dieper op in. Vervolgens bespreken we de belangrijkste competenties.
Je komt op verschillende plaatsen
Het voordeel van het beroep archeoloog is dat je op verschillende plaatsen komt. Dit maakt het werk dynamisch en avontuurlijk. Veel archeologen zijn niet alleen in Nederland actief, maar ook in het buitenland. Het is dan overigens wel handig om tolvignetten aan te vragen. Anders kun je sommige gebieden niet betreden en dat zou zonde zijn.
Je weet nooit wat je te wachten staat
We gaven al aan dat een archeoloog ook veldonderzoek doet. Het aantrekkelijke aan veldonderzoek is dat je nooit weet wat je te wachten staat. Om die reden is elke werkdag spannend.
Misschien ben je als hobbyist ooit op pad geweest met een metaaldetector. Wanneer je dan een piep hoort, dan begint je hart sneller te kloppen. Veel mensen gaan met een metaaldetector op pad, omdat ze het leuk vinden. Een archeoloog krijgt er ook nog eens geld voor en de werkzaamheden zijn afwisselend.
Een goed salaris
Als mens wil je niet alleen leuk werk hebben, maar het liefst wil je er ook goed voor betaald krijgen. Als archeoloog krijg je een goede beloning voor de werkzaamheden. Uiteraard is het salaris wel afhankelijk van verschillende factoren. Het salaris is in de eerste plaats afhankelijk van je werkervaring. Ben je net klaar met je opleiding? Dan zal je nog niet veel verdienen. Gelukkig stijgt het salaris snel. Uiteraard heeft het ook te maken met je specifieke functie. Eerder in dit artikel is immers al naar voren gekomen dat het werk als archeoloog zeer afwisselend is.
Een beroep met zekerheid
We leven in het digitale tijdperk en veel beroepen worden overgenomen door robots. Dit wordt ook wel de robotisering van de samenleving genoemd. Er zijn bijvoorbeeld al robots die mensen kunnen bedienen. De kans is dan ook groot dat veel beroepen in de toekomst verdwijnen. Misschien niet binnen nu en vijf jaar, maar wel in deze eeuw. De kans dat het beroep archeoloog gaat verdwijnen is echter vrij klein. Dit komt omdat het werk niet te vervangen is door een robot. Uiteraard kunnen er wel bepaalde taken door een robot worden overgenomen, maar het vak zelf zal de komende tijd blijven.
Veldwerk is lang niet het enige waar archeologen zich mee bezig houden.
Pixabay
Is het beroep archeoloog iets voor jou?
In de voorgaande alinea's bespraken wij de verschillende voordelen van het beroep archeoloog. Lijkt het jou ook leuk om als archeoloog aan de slag te gaan? Dan moet je eerst weten of het beroep wel een beetje bij je past. Maar welke competenties zijn dan belangrijk voor dit beroep? In het laatste gedeelte van dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste competenties.
Een goede concentratie
In de eerste plaats moet je als archeoloog in staat zijn om geconcentreerd te werken. Je bent namelijk niet alleen bezig met veldonderzoek, maar je moet voorwerpen ook grondig bestuderen. Daarnaast moet je heel specialistisch werk uitvoeren. Veel van de tijd besteed je aan onderzoek. Als archeoloog moet je ook leergierig zijn. Na je studie ben je namelijk nog niet uitgeleerd. Als archeoloog blijf je leren en nieuwe kennis vergaren.
Je moet van afwisseling houden
Als archeoloog moet je ook van afwisseling houden. Het werk is namelijk zeer gevarieerd. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je bij een project een bepaalde periode alleen maar wetenschappelijk onderzoek doet, terwijl je een paar weken later vervolgens in het veld staat. Het is dus fysiek en intellectueel werk tegelijkertijd. Je zit misschien eerst een paar uur achter de computer en in de middag met je laarzen in de modder.
Gepassioneerd zijn
Als archeoloog moet je ook echt passie voor geschiedenis hebben. Je onderzoekt namelijk overblijfselen van oude culturen. Je moet dus niet alleen plichtmatig de overblijfselen bestuderen, maar het ook leuk vinden in je vrije tijd. Dat houdt in dat je interesse moet hebben in de cultuur van oudere volken.
Conclusie
In deze tekst zijn we dieper ingegaan op het beroep archeoloog. Het is een beroep waar veel mensen wel van gehoord hebben, maar niet iedereen weet precies wat het is. Hopelijk heeft dit artikel je enthousiast gemaakt.