Burcht Kriebstein, een typisch middeleeuwse ridderburcht

Burcht Kriebstein, een typisch middeleeuwse ridderburcht.

Punctum

Winactie: Ontdek de kastelen van Saksen

Nergens komt het verleden zo sterk tot leven als in kastelen. Of je nu over de kantelen van een middeleeuwse ridderburcht tuurt of door de versierde hallen van een barok paleis struint, steeds weer bekruipt je een gevoel van historische sensatie. Geschiedenisliefhebbers kunnen in Saksen dan ook hun hart ophalen. In deze Duitse deelstaten stampten de bouwlustige vorsten tientallen burchten uit de grond, waarvan er 45 nu worden beheerd door Schlosserland Sachsen. Wil jij deze historische monumenten met eigen ogen zien? Doe dan mee met onze winactie! In samenwerking met Saksen Toerisme mag Archeologie Online namelijk een gratis 4-daagse vakantie in Saksen weggeven, inclusief 2 Schlosserland kastelenkaarten. Zo kan je zelf op ontdekkingstocht gaan langs de Saksische kastelen.

Middeleeuwse burchten

Hoewel je overal in Europa mooie kastelen vindt, springen de burchten van Saksen er toch wel extra uit. Niet alleen vanwege de grote hoeveelheid burchten die je hier aantreft, maar ook vanwege de enorme variatie tussen de verschillende exemplaren. Zo vind je hier typisch middeleeuwse ridderkastelen, waarvan Burcht Kriebstein het beste voorbeeld is. Met zijn dikke muren, hoge donjon en strategische locatie op een indrukwekkende rotskloof, lijkt deze vesting rechtstreeks uit een ridderverhaal afkomstig. Of wat denk je van Burcht Stolpen, een achthonderd jaar oud slot dat oorspronkelijk als onderkomen voor de bisschoppen van Meissen diende. In de eeuwen daarop is het slot herhaaldelijk van eigenaar gewisseld en verbouwd, maar zijn middeleeuwse karakter heeft het altijd behouden.

Het Zwinger Paleis in Dresden.

Het Zwinger Paleis in Dresden. Foto Marcel Quietzsch

Rijkelijk versierde paleizen

Na de middeleeuwen verloren kastelen grotendeels hun militaire functie, maar dat weerhield de Saksische vorsten er niet van om nieuwe exemplaren uit de grond te blijven stampen. Wel hadden deze bouwwerken een andere functie. In plaats van militaire forten, diende deze kastelen als vorstelijke residentie of jachtslot. Dit had ook als voordeel dat men meer aandacht aan de versieringen van deze paleizen kon besteden. Wie vandaag de dag bijvoorbeeld het voormalige jachtslot Moritzburg of het Zwinger Paleis in Dresden bezoekt, wordt getrakteerd op typisch barokke versieringen. Met name de laatstgenoemde staat bekend om zijn talloze beeldhouwwerken en reliëfs. Bovendien huisvest het Zwinger een van de meest uitgebreide kunstcollecties van Europa, waardoor je hier ook werken van de oude meesters als Rafael, Rembrandt en Vermeer kunt bewonderen.

Meedoen

Archeologie Online mag een 4-daagse vakantie voor twee personen in Saksen verloten. Meedoen is eenvoudig. Meld je aan via het onderstaande formulier en maak kans op je eigen kastelenvakantie in Saksen.

Deze winactie is inmiddels gesloten.

Wat kun je winnen?

Deze vakantie omvat het volgende:

Voorwaarden

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste voorwaarden van deze winactie.

  • Deze winactie staat open tot en met 5 mei 2022
  • Vul op het formulier in aan welke winactie je meedoet
  • Alleen correct ingevulde formulieren doen mee.
  • De winnaar ontvangt bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
  • De vakantie moet in 2022 worden gemaakt. Invulling van de reis geschiedt in overleg met de partner Saksen Toerisme.
  • De winnaar draagt zelf zorg voor vervoer van en naar het logeeradres, de reis is op basis van halfpension. Winnaar draagt zelf zorg voor overige kosten voor verblijf.