Reconstructie van een langhuis bij Frykat

Zweeds langhuis ontdekt met grondradar

Reconstructie van een langhuis bij FrykatIn het zuiden van Zweden hebben archeologen een zogeheten langhuis uit de vikingtijd gevonden. Waarschijnlijk behoorde het huis toe aan een koninklijke familie. Archeologen van de universiteiten van Stockholm en Umeå ontdekten het langhuis met behulp van een grondradar. De vondst werd gepresenteerd in het tijdschrift Archaeological Prospection.

Een koninklijk langhuis

Lang werd gedacht dat het heuveltje, vlak bij de Zweedse plaats Vadstena een graf was. Vlakbij de vindplaats werden al eerder graven gevonden. Uit onderzoek met een grondradar bleek echter dat het heuveltje de fundering van een langhuis vormde. Omdat in de nabijgelegen graven veel waardevolle grafgiften zijn gevonden, vermoeden de archeologen dat het om een verblijf van een koninklijke familie gaat.

Overeenkomsten met opgraving bij Uppsala

De gevonden fundering is bijna vijftig meter lang en zo’n veertien meter breed. In het midden van het vloeroppervlak zijn de resten van een grote open haard gevonden. Een aantal kenmerken van de fundering komen overeen met resten die op andere plaatsen in Zweden en Denemarken gevonden zijn. Vooral de gelijkenis met een vindplaats bij Uppsala zijn volgens de archeologen opvallend. De grote overeenkomsten zouden erop wijzen dat er tussen de verschillende plekken intensief contact was.

Gebruik van grondradar

Bij de ontdekking is geen schep in de grond gegaan. De archeologen hebben gebruik gemaakt van een grondradar. Volgens de onderzoeksleider is dankzij dit onderzoek aangetoond dat een dure opgraving niet altijd nodig is. Ook met slechts het gebruik van de grondradar kan veel waardevolle data worden verzameld die nuttig zijn voor verder onderzoek.

Bron: http://www.su.se/english/research/leading-research-areas/humanities-law-and-social-sciences/major-viking-hall-identified-in-sweden-1.213300

Afbeelding: wikimedia commons

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's