Zijn vlaggenschip Queen Anne's Revenge was oorspronkelijk een Frans schip.

Zwartbaards vlaggenschip gevonden

Zijn vlaggenschip Queen Anne's Revenge was oorspronkelijk een Frans schip.Na onderzoek is bevestigd dat het scheepswrak dat in 1996 werd gevonden in North Carolina in de VS de ‘Queen Anne’s Revenge’ is, het vlaggenschip van de beruchte 18e eeuwse piraat Edward Teach, beter bekend als Blackbeard of Zwartbaard.

Het wrak van het schip werd gevonden door Intersal, een privé onderzoeksteam in Florida dat in 1986 opgericht werd om op zoek te gaan naar de verloren schatten van El Salvador. Ze vonden het schip van Zwartbaard op 21 november 1996 in ondiep water aan de kust van Fort Macon State Park in North Carolina.

De grootte van het wrak en het enorme aantal wapens dat er werd gevonden leverde belangrijk bewijs om het als de ‘Queen Anne’s Revenge’ aan te wijzen. “Er was geen ‘aha!’ moment,” vertelt Claire Aubel, public relations coördinator bij de North Carolina Maritime Museum. “Het was een collectie van momenten en een deductie gebaseerd op het bewijs.”

Verder bewijs kwam in de vorm van artefacten die na opgravingen werden gevonden op de locatie, volgens National Geographic. Zo werden er apothekers weegschalen gevonden met kleine fleur-de-lys afbeeldingen erop, een royaal symbool van 18e eeuws Frankrijk. Gezien dat de ‘Queen Anne’s Revenge’ een voormalig Frans schip genaamd Le Concorde was, zorgde dit dus voor meer bewijs dat het Zwartbaards schip was.

Het wordt gedacht dat Edward Teach geboren werd in 1680 in Engeland en dat zijn familie rijk was en veelal gerespecteerd werd. Hij vertrok als gelukzoeker naar de nieuwe wereld, waar hij al snel in de steek gelaten werd door zijn collega’s. Later zou hij vanwege een uitdaging schepen zijn gaan kapen. Na meerdere succesvolle aanvallen wilde hij steeds grotere schepen aanvallen, wat leidde tot het innemen van Le Concorde.

De scheepsvlag van Zwartbaard, bedoeld om de vijand mee te intimideren.Naar verluidt had Teach een grote zwarte baard en bracht hij lonten aan onder zijn hoed. Deze stak hij aan om zichzelf te omgeven met rook en hem een angstaanjagend uiterlijk te geven. Ondanks dat vermeed hij confrontaties en vertrouwde hij op zijn intimidatie om schepen over te nemen. Ook zou hij nooit gevangenen pijn hebben gedaan of vermoord. Hij stierf in 1718 in een gevecht met Britse schepen. Eerder dat jaar verloor hij eveneens zijn vlaggenschip in North Carolina.

Bron: IBTraveler

Meer lezen

Tijdvakken