Het lijk van Richard III ligt begraven onder een parkeerplaats in Leicester.

Zoektocht naar Richard III levert vondsten op

Het lijk van Richard III ligt begraven onder een parkeerplaats in Leicester. Een team archeologen doet al geruime tijd onderzoek naar de begraafplaats van koning Richard III van Engeland (1452 – 1485). Onlangs werd bekend dat het graf waarschijnlijk onder een parkeerplaats in Leicester ligt. Enkele proefsleuven leveren bewijs dat de kerk waarin Richard III is begraven inderdaad onder de parkeerplaats ligt.

Na zijn dood werd koning Richard III begraven in de Greyfriars Church in Leicester. In de loop der jaren zijn zowel het graf als de kerk vergeten en verdwenen onder de grond. De archeologen van de universiteit van Leicester hebben nu onderdelen van vermoedelijk de Greyfriars Church gevonden, en komen daarmee een stap dichterbij om het graf van Richard III te ontdekken.

Afgelopen vrijdag werd bekendgemaakt dat er een middeleeuws raamwerk, vloertegelfragmenten en middeleeuwse daktegels zijn aangetroffen op de opgravingsite. “We kunnen wel zeggen dat we keihard bewijs hebben gevonden voor de locatie van de kerk,” aldus assistent-teamleider Richard Buckley.

Fantastische vondst

De locatie van de kerk werd eerder dit jaar ontdekt door middel van radarapparatuur. In de eerste week van de opgraving werd een gang gevonden naast een deel van de kerkmuur. De archeologen plannen met de volgende opgravingen in de kerk te komen.

Buckley geeft echter aan dat er maar een kleine kans is dat ze het lichaam van Richard III vinden. Ondanks dat is het alsnog een “geweldige vondst”. “Het archeologische werk dat tot nu toe verricht is onthult veel meer over het Greyfriars gebied dan dat ooit bekend was,” aldus Buckley. “In dat opzicht, of we Richard nou wel of niet vinden, levert dit werk een vooruitgang om het verhaal van Leicester te vertellen.”

De opgraving wordt opgenomen en verschijnt later in 2012 in een documentaire op BBC 4.

Bron: Live Science

Meer lezen

Tijdvakken