Zoektocht naar de verborgen kamer in het graf van Toetanchamon gestart

Waarschijnlijk bevat het legendarische graf van Toetanchamon een geheime kamer. Vorige week zijn Egyptische onderzoekers begonnen met het zoeken naar deze kamer.

Aanwijzingen voor een geheime doorgang

Het graf van Toetanchamon werd in 1922 ontdekt door een groep Britse onderzoekers. De Britse onderzoeker Nicholas Reeves denkt dat de tombe van Egyptische koningin Nefertiti zich in een verborgen kamer in het graf van Toetanchamon zou kunnen bevinden. Reeves ontdekte op scans die van het graf gemaakt zijn mysterieuze lijnen die wel eens zouden kunnen wijzen op een doorgang naar een andere kamer. Reeves maakte bovendien aan de BBC duidelijk dat er aanwijzingen zijn dat de graftombe oorspronkelijk niet voor een koning gebouwd was, maar voor een koningin – dit zou  koningin Nefertiti zijn.

Niet te vroeg juichen?

Nu zijn Egypische onderzoekers dus begonnen met het zoeken naar de geheime grafkamer. In Japan zullen de bevindingen van de groep een maand lang worden onderzocht. Dit maakte de Egyptische minister van Oudheden bekend. Hoewel egyptoloog Jacobus van Dijk van de Universiteit van Groningen in De Volkskrant benadrukte dat we niet te vroeg moeten juichen, maakte de Egyptische minister voor Oudheden Mamhud el-Damati tijdens een persconferentie aan de verzamelde media bekend dat onderzoekers voor ’90 procent’ zeker denken te weten dat de geheime kamer bestaat.

Bronnen

www.bbc.com

www.volkskrant.nl

www.ibtimes.com

www.volkskrant.nl

www.trouw.nl

Afbeelding

Wikimedia Commons, 'Painted walls in the burial chamber KV62 (Tutankhamun's tomb)', Photo taken by Hajor, Dec.2002. Released under cc.by.sa and/or GFDL.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's