Zilveren muntschat aangetroffen in het Britse Bitterley, Shrobshire.

Zilveren muntschat aangetroffen in Britse Bitterley

Zilveren muntschat aangetroffen in het Britse Bitterley, Shrobshire. In het Engelse graafschap Shropshire is een zilveren muntschat gevonden van ruim 300 jaar oud. De vondst werd gedaan door antiekexpert Peter Reavill nadat hij was ingelicht door een amateurarcheoloog die een munt had gevonden en vermoedde dat er meer aanwezig was.

Amateurarcheoloog Howard Murphy vond de munten in een weiland in Bitterley en besloot dat hij het graafwerk beter aan experts kon overlaten. “Ik ben ontzettend blij dat mr. Murphy ons heeft ingelicht. In plaats van de pot met munten zelf op te graven, liet hij het over aan de experts. Dat was de juiste keuze,” aldus Reavill. “Zo is de site intact gebleven en konden archeologen hun werk doen. Hierdoor hebben we de pot zonder schade naar boven kunnen halen.”

“Ook hebben we de site kunnen onderzoeken om te zien of er aanwijzingen waren rondom de vondst,” aldus Reavill. “Wie heeft de schat hier achtergelaten en waarom? Hierover kunnen we slechts speculeren. Een soldaat kan het hier tijdens de burgeroorlog (Engelse Burgeroorlog, 1642-1645 en 1648-1649) hebben achtergelaten of een oude man kan het begraven hebben om te voorkomen dat het in verkeerde handen zou vallen. Er zijn verschillende theorieën.”

De vondst is onderzocht door medewerkers van het Bureau voor Conservering en Onderzoek van het British Museum. De experts wilden weten of de bovenste munten jonger waren dan die op de bodem. “Het leek alsof de in totaal 138 munten in fasen in de pot waren geplaatst en dat er op die manier ook munten waren uitgehaald,” aldus Reavill. Dit bleek echter niet het geval. De zwarte aardewerken pot waarin de munten lagen verborgen, was zo breekbaar dat wanneer de eigenaar het zelf had proberen op te graven, het waarschijnlijk zou zijn beschadigd of kapot gegaan.

Bron: Shropshire Star

Meer lezen

Tijdvakken