Zestiende-eeuwse watergang benoemd tot gemeentelijk archeologisch monument

Hoorn heeft sinds kort een archeologisch monument. Het gaat om de gemetselde watergang uit de zestiende eeuw. Het college heeft de historische watergang aangewezen als het eerste gemeentelijk archeologisch monument van de stad.

Gemetselde ondergrondse gangen

De gemetselde watergang  werd in 2015 herontdekt toen een klein deel bezweek door de hevige regenval. De gangen maken onderdeel uit van een rioolstelsel dat dateert van vóór 1563 en ligt in het hart van het oude centrum van de Noord-Hollandse stad. Het deel onder de Boterhal (gebouw uit 1563) is het oudste bestaande gemetselde deel. Eeuwen geleden was deze tunnel niet overdekt en maakte het onderdeel uit van tal van grachtjes waar het vuile water door werd afgevoerd. De gewelven van de teruggevonden gang zijn op stahoogte.

Archeologisch monument

Vereniging Hendrick de Keyser , Nederlandse vereniging tot behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen in Nederland, is eigenaar van de gemetselde watergang. Om het gangenstelsel  dat onlosmakelijk is verbonden met de ontstaansgeschiedenis van Hoorn ook voor de toekomst te bewaren, is het gangenstelsel aangewezen als archeologisch monument.

Toegang op Open Monumentendag

De gemeente wil de gemetselde watergang zichtbaar maken in de straat en deels toegankelijk maken voor publiek . Bij de toegang komt informatie over dit bijzondere stukje geschiedenis.
Het streven is om op Open Monumentendag op 10 september de eerste bezoekers te ontvangen.

www.hoorn.nl/

archeologieonline.nl/

Meer lezen
Tijdvakken