Geen foto
Skeletten onderzoek in Den Bosch

Skeletten onderzoek in Den Bosch

Alice van der Place

Zestien skeletten gevonden in Den Bosch

Een graf met zestien skeletten werd in maart 2011 ontdekt bij het Bastion in Den Bosch en vervolgens onderzocht. Het archeologisch onderzoek en het bergen van de skeletten werd afgelopen donderdag afgerond. De botten die werden gevonden zijn afkomstig van soldaten die in de 18e eeuw sneuvelden bij een inval van Franse troepen.

De Franse Revolutie werd een realiteit voor de Nederlanden toen de Fransen hun idealen gingen exporteren en in 1793 doorstootten tot Noord-Brabant. Na een terugtrekking die korte tijd duurde, werden de Zuidelijke Nederlanden opnieuw overspoeld door het Franse leger. Eind 1794 vielen de troepen de Republiek binnen onder leiding  van generaal Pichegru. Het geluk stond aan zijn kant aangezien de rivieren door de strenge winter waren dicht gevroren.
 
Een snelle opmars naar Den Bosch was het resultaat. Daar stuitten zij op tegenstand, maar op 4 oktober gaf de stad zich toch over. Door de gevechten en de epidemie van dysenterie die was uitgebroken, vielen er veel doden. Aangenomen wordt dat het massagraf bij het Bastion toebehoorde aan het militaire ziekenhuis uit die tijd.

"In het Gouvernementspaleis, dat nu het Noordbrabants Museum is, was tijdens de Franse belegering in 1794 een militair hospitaal. Dat hebben de collega's van het Stadsarchief voor ons uitgezocht. Soldaten verkeerden in slechte conditie en daar kwam nog eens een dysenterie-epidemie overheen. Er gingen zoveel mensen dood, dat was niet bij te benen", laat Eddie Nijhof van de dienst Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten van de gemeente Den Bosch weten.

De gemeente is op dit moment bezig met de bouw van een garage bij het Bastion. Nijhof verwacht dan ook dat in de komende twee jaar door de werkzaamheden meer resten zullen worden gevonden. Hij vertelde vrijdag dat de skeletten nu nog worden onderzocht op geslacht, leeftijd, herkomst en doodsoorzaak. De botten worden tijdelijk opgeslagen in het depot van de gemeente.

Bron: Omroep Brabant

Meer lezen
Tijdvakken
Landen