Zelfmoordwapen van Van Gogh halve eeuw na vondst beschikbaar voor publiek

In het Van Goghmuseum wordt in de nieuwe tentoonstelling De waanzin nabij het wapen getoond waarmee van Vincent van Gogh zeer waarschijnlijk een zelfmoordpoging deed. De revolver werd een halve eeuw geleden al gevonden maar is nu pas voor het grote publiek beschikbaar.

Revolver gevonden in akker

Het gevonden wapen is een revolver van het model Lefaucheux à broche waarmee de kunstenaar Vincent van Gogh op 27 juli 1890 zichzelf mee in de borst schoot. Het wordt aangenomen dat dit het wapen is wat Van Gogh heeft gebruikt omdat uit onderzoek blijkt dat het wapen 50 tot 80 jaar in de grond van de akker verborgen heeft gelegen. Ook stond de revolver niet meer in de veiligheidsstand, wat betekent dat de revolver vlak voordat deze in de aarde terecht kwam afgevuurd is. Volgens Teio Meedendorp van het Van Gogh Museum is het niet met 100 procent zekerheid te zeggen dat dit het wapen is waarmee Van Gogh getracht heeft een einde aan zijn leven te maken, ‘maar al deze argumenten geven te denken’.

Lange onbekendheid van de vondst

De revolver werd een halve eeuw geleden al gevonden in een akker bij Auvers waar Van Gogh zijn poging tot zelfmoord deed. De vondst van het wapen was nog maar enkele jaren bekend in een kleine kring van Van Gogh-experts. Tot die tijd was de revolver onderdeel van een privécollectie waardoor het grote publiek er nog geen kennis mee kon maken. In 2012 werd door een Franse historicus voor het eerst gemeld dat het wapen teruggevonden was. Enkele maanden daarna werd door Teio Meedendorp van het Van Gogh Museum een artikel geschreven over de vondst. Dit artikel werd echter gepubliceerd in een vakblad waardoor waarschijnlijk het nieuwsbericht niet opgepikt werd door de landelijke media.


Zelfmoord van Van Gogh

In de weken voor zijn zelfmoord verbleef Van Gogh in de herberg Ravoux in Auvers. Verschillende bronnen berichtten dat Van Gogh van de herbergier Ravoux het wapen meekreeg om kraaien te verjagen in het veld tijdens zijn schildersessies. Op deze bewuste akker buiten Auvers schoot Van Gogh zich met de revolver door de borst. De revolver was echter van een laag kaliber waardoor de kogel afketste op een rib en inwendige bloedingen veroorzaakte. Hierdoor stierf de kunstschilder pas 30 uur later op 29 juli 1890, 37 jaar oud. 

Van vrijdag 15 juli tot en met 25 september 2016 is er in het Van Gogh Museum een speciale tentoonstelling gewijd aan de strijd van Van Gogh tegen zijn ziekte in de laatste anderhalf jaar van zijn leven. Naast het gevonden wapen zijn hier ook zo’n 25 schilderijen en tekeningen te zien het verhaal van zijn depressie en psychoses illustreren. 

Bronnen

volkskrant.nl, Mogelijke zelfmoordwapen van Van Gogh te zien in museum
nos.nl, Zelfmoordwapen van Van Gogh van Franse akker naar Amsterdam
vangoghmuseum.nl, De waanzin nabij. Van Gogh en zijn ziekte in Van Gogh Museum

Meer lezen

Tijdvakken

Landen