Zeldzame sarcofaag aangetroffen in Luxor

17-02-2014 - Laura Emmelot

Pyramide van GizehEen Spaans-Egyptisch team van Archeologen heeft in Luxor een zeldzame houten sarcofaag gevonden in Luxor. De sarcofaag is gevormd naar het menselijk lichaam en is afkomstig uit de zeventiende dynastie. Omdat de kist is gedetailleerd met afbeeldingen van vogelveren, heeft hij de bijnaam ‘Veren Sarcofaag’ gekregen.

Sarcofaag met veren

De sarcofaag is aangetroffen tijdens routine opgravingen bij de tombe van Djehuti, de schatbewaarder van koningin Hatshepsut, op de grote begraafplaats van Dra Abul-Naga.

Wat zo bijzonder is aan de sarcofaag zijn de gedetailleerde afbeeldingen van vogelveren. Deze motieven hebben de sarcofaag de bijnaam ‘Veren Sarcofaag’ opgeleverd, aldus de Egyptische minister van oudheden Mohamed Ibrahim.

De sarcofaag is 2 meter lang en 42 centimeter breed en bevat behalve de afbeeldingen van veren ook namen van overledenen. Deze namen zijn nog niet geïdentificeerd. De sarcofaag behoorde waarschijnlijk tot een topfunctionaris uit de zeventiende dynastie. De mummie van deze persoon zat tijdens de vondst nog in de sarcofaag.

Sarcofaag van een kind aangetroffen

Het Spaanse team begon dertien jaar geleden met de opgravingen in Djehuti’s tombe nadat op deze locatie veel voorwerpen waren aangetroffen uit de oudheid. Vorig jaar werd eveneens een sarcofaag uit de zeventiende dynastie aangetroffen.

Deze sarcofaag was van een kind en werd gevonden samen met aardewerken potten en beeldjes gewikkeld in linnen.

Gose Galan, het hoofd van het Spaanse archeologie-team, zei dat de opgravingen in volle gang door blijven gaan.

Bron: english.ahram.org