Zeldzame gouden Romeinse munt gevonden in Israël

Een wandelaar in het oosten van Galilea heeft in het gras bij een archeologische opgravingssite een gouden munt van bijna 2000 jaar oud ontdekt. De vrouw deed melding van haar vondst bij de Israëlische Oudheden Autoriteit (IAA). Het is een bijzondere munt waarvan er slechts één ander exemplaar bekend is dat in het British Museum wordt bewaard volgens de IAA.

Keizer Augustus

Het is pas de tweede munt van zijn soort die ontdekt is. De munt bevat een afbeelding van keizer Augustus (63 v.Chr. – 14 n.Chr.) en dateert uit het jaar 107 n.Chr. Het was onderdeel van een serie van nostalgische munten die keizer Trajanus (53-117) liet slaan en toewijdde aan keizers die vóór hem heersten. Danny Syon, een muntexpert van de IAA, beschreef de bijna 2000 jaar oude munt als “zeldzaam op een globaal niveau”.

Aanwezigheid Romeins leger?

“Op de achterkant staan de symbolen van de Romeinse legioenen, naast de naam van heerser Trajanus. Aan de andere kant, in plaats van een afbeelding van keizer Trajanus zoals normaal het geval was, zien we een portret van ‘keizer Augustus vergoddelijkt’”, aldus Syon. Donald T. Ariel, hoofdwaarnemer van het muntendepartement van de IAA, gelooft dat de munt wellicht gekoppeld kan worden aan de aanwezigheid van het Romeinse leger in de regio 2000 jaar geleden. Dit leger was misschien bedoeld om de voorstanders van de Bar Kochba Opstand (132-136) tegen het Romeinse rijk te dwarsbomen.

Zeer zeldzaam

Arïel stelde ook dat historische bronnen die deze periode beschrijven, laten zien dat sommige Romeinse soldaten een hoog salaris van drie gouden munten betaald kregen dat gelijk stond aan 75 zilveren munten per betaaldag.

 “Vanwege de hoge geldwaarde van gouden munten, waren soldaten niet in staat om goederen op de markt te kunnen kopen, omdat handelaren hun geen wisselgeld konden aanbieden”

voegt Arïel er nog aan toe. Terwijl bronzen en zilveren munten van keizer Trajanus vaak voorkomen in Israël, zijn gouden munten extreem zeldzaam. Tot nu toe zijn er slechts twee andere gouden munten van deze keizer gevonden, maar kunnen ze niet vergeleken worden met de nieuwe vondst omdat de details op de munten verschillen.

Bronnen:

www.archaeology.org

www.mfa.gov.il

www.news.discovery.com

Afbeelding

Romeinse gouden munt, via Wikimedia

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's