Zeldzame dinoschedel gevonden in Winterswijk

Remco Bleeker, amateur-paleontoloog die in het dagelijks leven betonreparateur is, heeft in Winterswijk een schedel gevonden van een nog nooit eerder gevonden sauriër. Het fossiel werd gevonden in een steengroeve. Het zou gaan om een Lariosaurus.

Ontdekking

De gevonden schedel is 4,5 centimeter groot. Volgens wetenschapper Nicole Klein van de Universiteit van Bonn is de schedel met zekerheid van een Lariosaurus. De Lariosaurus was een viseter met peddels als voorpoten en zwemvliezen als achterpoten. De Lariosaurus kon 60 cm lang en 20 kg zwaar worden. Hij was de voorloper van de Plesiosauriër die een lange nek, een brede romp en een korte staart had en zich voortbewoog door vier lange soort van vinnen.

Vindplaats

In de steengroeve in Winterswijk wordt Muschekalk – een pakket gesteentelagen – gewonnen. Hier deed Bleeker de ontdekking. Dit Muschkalk wordt gewonnen uit de oudste lagen van het geologische tijdperk Trias wat zo’n 240 miljoen jaar geleden was. De kalksteenlaag in Winterswijk is 45 meter dik en bevat meerdere zeldzame mineralen. Al eerder zijn er versteende resten van dieren uit het Trias gevonden, zoals weekdieren, krabben, kreeften en vissen. Overblijfselen van sauriërs zijn echter bijzonder te noemen. De schedel is dan ook in bruikleen gegeven aan het Museum TwenteWelle in Enschede, waar eerder al een replica van de Lariosaurus te vinden was.

Remco Bleeker

Remco Bleeker is de held van dit verhaal. Hij heeft als amateur-paleontoloog al meerdere opmerkelijke ontdekkingen op zijn naam staan. Zo ontdekte hij in 2010 in dezelfde steengroeve een reptiel die vervolgens naar hem vernoemt werd de ‘Palatodonta Bleekeri’. Nu deed hij opnieuw een zeldzame ontdekking, namelijk een schedel van een nog nooit eerder gevonden sauriër. Bleeker heeft de gevonden schedel ‘Lariosaurus Vosseveldensis’ genoemd. Vernoemd naar de buurt waarin de steengroeve ligt.

Lariosaurus

Over de Lariosaurus is veel nog onbekend. Wel bekend is dat de Lariosaurus voornamelijk leefde op voedsel als vissen en garnalen. Daarom wordt vermoed dat hij een ‘bewoner van de kustwateren was’. En zijn uiterlijke kenmerken zoals boven genoemd. Misschien geeft de vondst van de schedel van de Lariosaurus nieuwe inzichten.

Bronnen

ad.nl, Zeldzame sauriërschedel gevonden in Winterswijk

destentor.nl, Zeldzame sauriërschedel gevonden in Winterswijk

wikipedia.nl, Lariosaurus

wikipedia.nl, Plesiosaura

wikipedia.nl, Palatodonta

tvenschedefm.nl, Preshistorisch schedeltje naar museum TwentseWelle

blikopnieuws.nl, Amateur-paleontoloog vindt dinoschedeltje

trouw.nl, Prehistorisch schedeltje gevonden in Winterswijk

telegraaf.nl, Dinoschedel gevonden in Winterswijk

Afbeeldingen:

wikipedia.nl, Steengroeve Winterswijk

wikipedia.nl, Lariosaurus balsami, a nothosaur from the Middle Triassic of Europe, pencil drawing

Meer lezen

Tijdvakken

Landen