Gevonden peuterschoen

Gevonden Peuterschoen

Image: Steve Tomlinson

Zeldzame 2.800 jaar oude schoen gevonden op Britse rivierbodem

Bij een rivieroever in het noorden van Kent hebben archeologen de resten van een leren peuterschoen uit de bronstijd gevonden. Uit verschillende testen bleek dat de schoen bijna 3000 jaar oud is: ze dateert uit ergens tussen 888 en 781 voor Christus. Hiermee is deze vondst de oudste schoen die ooit op Britse bodem is gevonden. Extra bijzonder is dat de archeologen hiervoor niet eens hoefden te graven: aangezien de schoen in de open lucht lag, en voor iedereen zichtbaar was. 

Iemand met een ongetraind oog was deze schoen misschien zo langs gelopen, maar het oog van archeoloog Steve Tomlinson viel gelijk op dit afwijkende object. Tomlinson deed de ontdekking in september 2022, tijdens een wandeling langs de rivieren in Kent, samen met een bevriende collega. Het stel deed aan wat in het Engels mudlarking wordt genoemd. Dit betekent dat je naast de oever van een rivier op zoek gaat naar voorwerpen die je eventueel kunt verkopen. De term werd specifiek van toepassing in de 18e en 19e eeuw voor degenen die actief waren langs de rivier de Theems in Londen. De meeste mensen doen aan mudlarken tijdens laag water, zodat de voorwerpen zichtbaar worden, die normaal gesproken onder water liggen. De term wordt nu vooral door amateurarcheologen gebruikt.

Gevonden peuterschoen

Gevonden peuterschoen 

Image: Steve Tomlinson

Peuterschoen

De twee archeologen bestudeerden het voorwerp zorgvuldig en kwamen tot de conclusie dat de schoen van een peuter is geweest. In eerste instantie dacht Tomlinson dat het schoeisel uit de vroege middeleeuwen kwam. Hij stuurde de interessante ontdekking door naar de SUERC-koolstofdateringsfaciliteit in East Kilbride, Schotland, voor een betere analyse. Het lab kwam vervolgens met de uitslag dat het voorwerp 2000 jaar ouder is dan Tomlinson dacht. Verder bleek dat de schoen gemaakt is voor een peuter van 2-3 jaar oud en het volgens moderne Nederlandse maatstaven kindermaat 22-25 heeft.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Tomlinson stond wel even raar te kijken toen bleek dat de schoen veel ouder was dan hij eerst had gedacht. "De datum die ze me hadden gegeven was gewoon verbazingwekkend. Dit zou niet alleen de oudste schoen kunnen zijn die in Kent is gevonden, maar ook op de Britse eilanden zelf, en een zeer grote kans dat dit ook de kleinste schoen uit de bronstijd is die ooit ter wereld is ontdekt”, aldus de archeoloog.

Uiterst goed bewaard gebleven

Het komt niet vaak voor dat een voorwerp van dierlijk materiaal afkomstig uit de Prehistorie, zo goed bewaard blijft. Volgens de archeoloog is de schoen zo intact gebleven doordat ze in een zuurstofarme bodem heeft gelegen, wat het natuurlijke afbraakproces heeft vertraagd. Maar dan nog is het uitzonderlijk dat een voorwerp van organisch materiaal duizenden jaren bewaard blijft. "Het is heel bijzonder om zoiets te vinden", bevestigde Tomlinson in een interview met Kent Online.

De peuterschoen zal uiteindelijk worden overgebracht naar het British Museum voor verdere analyse. Zo hopen de onderzoekers onder meer te achterhalen van welk dierlijk materiaal het precies is gemaakt. Verder zal er nog een poging worden ondernomen om menselijk DNA uit het oude voorwerp te halen. Als dat lukt kan het geslacht en de etniciteit van de peuter achterhaald worden.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


 

Meer lezen