Geen foto

Zeldzaam Hercules standbeeld gevonden in Israël

Het opgegraven, hoofdloze standbeeld van Hercules.Een standbeeld van de mythische held Hercules is gevonden in Israël tijdens opgravingen in de Jezreel Valley. Het standbeeld stamt uit de 2e eeuw n. Chr. en mist het hoofd, maar een stuk vacht van de Nemeïsche leeuw is duidelijk zichtbaar. Volgens dr. Walid Atrash van de Israel Antiquities Authority is het een zeldzame vondst.

Het standbeeld was waarschijnlijk een versiering van een Romeins badhuis, welke ook onthuld is door de opgravingen. Het beeld is ongeveer een halve meter hoog en gemaakt  van glad, wit marmer. Hoewel het niet geheel duidelijk te zien is, leunt Hercules op zijn linkerarm en hangt de vacht van de leeuw over zijn linkerschouder.

Hercules, of Herakles in het Oudgrieks, was een held uit de Griekse en Romeinse mythologie. Hij was een half-god, zoon van de god Zeus en de sterfelijke vrouw Alcmene. Wegens haar jaloezië zorgde Hera, de vrouw van Zeus, ervoor dat Hercules zijn vrouw en kinderen vermoordde. Uit straf moest hij de twaalf werken uitvoeren, onmenselijke taken genaamd de dodekathlos. Het doden van de Nemeïsche leeuw was één van deze taken.

Bron: Israel Antiquities Authority

Meer lezen
Tijdvakken
Landen