INAH Campeche Center

INAH Campeche Center

INAH Campeche Center

Zeldzaam beeldje van ‘bliksemgod’ Maya’s ontdekt in Mexico

In het zuidoosten van Mexico hebben Archeologen van het Mexicaanse Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) een beeldje ontdekt van K'awiil, de Mayagod van onder meer de bliksem. Het beeldje werd ontdekt tijdens de aanlegwerkzaamheden van een grootschalig spoorwegtraject.

K'awiil

Káwiil was een belangrijke god in de Mayacultuur. Hij werd geassocieerd met bliksem, oorlog en overwinning, en vaak afgebeeld met een bliksemschicht in zijn hand. Daarnaast werd hij gezien als een god van de koningen en adel, waardoor zijn afbeelding (meestal in de vorm van muurschilderingen) vaak werd gebruikt op koninklijke locaties. Het gevonden beeldje kan onderzoekers helpen, om meer te weten te komen over de rol van deze god in de Maya-cultuur. Prieto Hernández, directeur-generaal bij INAH, bevestigd dit aan Arkeonews: “Deze vondst is erg belangrijk omdat er maar heel weinig beelden zijn overgeleverd van de god K'awiil. ”


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


De Spaanse Franciscaanse bisschop Diego de Landa Calderón heeft in de 16e eeuw verschillende beschrijvingen van de Maya-nieuwjaarsrituelen gemaakt. Uit de afbeeldingen van deze rituelen in de Dresdener codex (Mayaboek uit de 12e eeuw), kan worden afgeleid dat K'awiil voorheen Bolon Dzacab heette.

Hoewel K'awiil een belangrijke god was, zijn beeldjes van hem uiterst zeldzaam. Tot nu toe waren er maar drie beeldjes van de god ontdekt, die allemaal afkomstig waren uit de Guatemalteekse stad Tikal. Het is niet zo gek dat daar verschillende beeldjes zijn ontdekt. Tikal was in de klassieke periode van de Maya-beschaving (4e -10e eeuw n.Chr.) namelijk een van de belangrijkste religieuze en politieke centra van de Maya’s. Hierdoor diende de stad ook als de thuisbasis van vele tempels, paleizen en andere belangrijke gebouwen.

Het beeldje maakt deel uit van een urn (op de urn is mogelijk een schildering van de zonnegod  Kinich Ahau te zien) met op de deksel van de urn het hoofd van K'awiil. De zonnegod was ook een belangrijke god in de religie van de Maya’s en werd ook geassocieerd met oorlog, macht en autoriteit.

Maya-trein

Het nieuwste beeldje werd ontdekt tijdens de bouw van het Maya treinspoor-project. De Maya-trein is een 1.525 kilometer lange spoorweg die het schiereiland Yucatán doorkruist. Dit project is een initiatief van de Mexicaanse regering, met als doe om verschillende belangrijke toeristische locaties op het schiereiland Yucatan met een spoorweg aan elkaar te verbinden. Dit moet de economische ontwikkeling van de regio te stimuleren door meer toeristen aan te trekken.

Het project is echter ook controversieel vanwege de impact die het kan hebben op het milieu en de lokale gemeenschappen. Lokale inwoners zijn bezorgd dat de bouw van de spoorlijn kan leiden tot ontbossing en andere milieuproblemen, en dat het kan leiden tot de verdrijving van inheemse gemeenschappen die in het gebied wonen. Anderen zijn van mening dat het project een positieve impact kan hebben op de economie en de lokale gemeenschappen, en dat het kan helpen om de regio verder te ontwikkelen. Naar verwachting zal de bouw zal in 2024 voltooid zijn.

Meerdere vondsten

Langs de route van het treinproject brachten opgravingen nog tal van andere archeologische ontdekkingen aan het licht. Zo ontdekte men meer dan 896.000 stukken aardewerk, en verschillende funderingen van onder andere platforms en gewelfde gebouwen, die de archeologen van plan zijn te behouden en te documenteren.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


 

Meer lezen
Landen
Thema's