Zeker 2000 jaar oud aquaduct opgegraven in Jeruzalem

Tijdens opgravingen voorafgaand aan de bouw van een nieuwe riolering in Jeruzalem is een meer dan 2000 jaar oud aquaduct opgegraven. Bouwvakkers stuitten bij toeval op de archeologische vondst. Het aquaduct is gebouwd in de tijd dat Jeruzalem geregeerd werd door de dynastie der Hasmoneeën.

Eeuwenlang gebruik

Het aquaduct is gevonden in de wijk Umm Tuba, in het oosten van Jeruzalem. Het bouwwerk is zeker eenentwintig kilometer lang en voorzag grote delen van de stad van water. Met tussenpozen is het aquaduct eeuwenlang gebruikt. Pas honderd jaar geleden werd het vervangen door een moderner vervoersysteem.

Dynastie der Hasmoneeën

De Hasmoneeën dynastie regeerde over Jeruzalem en haar omgeving tussen 140 voor Christus en 37 voor Christus. Deze koningen gaven opdracht tot de bouw van het aquaduct. De dynastie ging vooraf aan de heerschappij van de bekende Herodotus de Grote.

Het water dat door het aquaduct vervoerd werd, was afkomstig van de En Eitambron. Deze bevindt zich nabij de Solomonspoelen, vijf kilometer ten zuidwesten van Bethlehem.

Bron: 

- www.livescience.com

Afbeelding:

- Door Deror avi (Eigen werk) [Attribution, CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) undefined GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Meer lezen

Tijdvakken

Landen