Zegel van Bijbelse koning Hizkia ontdekt

Israëlische archeologen hebben een 2700 jaar oude zegel ontdekt van de Bijbelse koning Hizkia. Hizkia volgde zijn vader Achaz op en was koning van Juda tot zijn dood in 715 voor Christus. Onderzoekers vermoeden dat de zegel gemaakt is door de koning zelf. 

De zegel (ook wel bulla genoemd) is ovaal en ongeveer 13 mm breed. Het maakte deel uit van een document gemaakt van papyrus. Er zijn namelijk op de achterkant markeringen van dun touw aangetroffen die vaak gebruikt werden om papyrus mee vast te binden. Dit document was getekend door koning Hizkia. Er staat in oud Hebreeuwse schrift : “Dit behoort toe aan Hizkia [zoon van] Achaz koning van Juda”. Tevens staat er een symbool op van een gevleugelde zon.

Nieuw onderzoek

Het voorwerp is gevonden door een groep archeologen van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, vlakbij de muur die het oude stadsgedeelte van Jeruzalem afbakent. Jeruzalem was in de tijd van Hizkia, de hoofdstad van Juda. De vondst werd in 2009 al gedaan, maar de archeologen hebben nu pas ontdekt wat de inscriptie betekent. Dit is de eerste keer dat een bulla in verband kan worden gebracht met een koning uit Israël of Juda.

Koning Hizkia

De koning regeerde vanaf 727 tot 698 voor Christus. Hij stond bekend als een ontwikkelde monarch en hervormde Jeruzalem op economisch, religieus en diplomatisch vlak. Daarnaast had hij lastig conflict met de Assyriërs. Juda liep het gevaar veroverd te worden door dit volk, wat op een haar na gebeurde totdat de Assyrische belegering werd afgebroken. Het schijnt dat Hizkia goud en zilver betaalde aan hen om Juda te beschermen.    

Bronnen

archaeologicalnews.tumblr.com
www.nytimes.com
www.bbc.com
biblicalstudies.org.uk
nl.wikipedia.org

Afbeelding

commons.wikimedia.org

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's