Geen foto

Zeevaart Zwarte Zee begon in 15e eeuw voor Christus

De gaten in de ankers diende voor het spannen van een touw en een houten stok.Tijdens een archeologische expeditie in de Zwarte Zee nabij de Bulgaarse stad Sozopol is een reeks ankers gevonden. De voorwerpen stammen ca. uit de 15e tot 12e eeuw voor Christus. Aanvankelijk werd gedacht dat de Oude Grieken als eerste over de Zwarte Zee voeren, ruim 300 jaar later, maar deze vondst verwerpt die theorie.

De 200-kilogram wegende ankers werden ten westen van de St. Cyricus en St. Julitta eilanden gevonden. In de ankers zitten twee gaten, één om een touw om te binden en een ander om een stok in te steken. Ze werden gebruikt voor handelsschepen die voornamelijk tarwe, maar ook vis, hout en metaal vervoerden.

De vorm van de ankers suggereert dat ze werden gebruikt door de Creto-Mycenen, Feniciërs en Kariërs, elk voorgangers van de Oude Grieken. De Grieken voeren vanaf de 12e eeuw voor Christus pas over de Zwarte Zee. Ook denken de archeologen dat de ankers uit kunnen wijzen dat de Trojaanse oorlog niet begon om Helena van Troje, maar wegens accijnsheffingen die Trojanen invoerden vanwege hun controle over de zeestraat Dardanellen. Meer dan een theorie is het echter nog niet.

Bron: novinite.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's