De zijkant van één van de gevonden LVT-4 amfibische voertuigen. Beeld UHM

Wrakken uit Tweede Wereldoorlog gevonden bij Maui

De zijkant van één van de gevonden LVT-4 amfibische voertuigen. Beeld UHMAan de zuidkust van Maui, het op één na grootste eiland van de Hawaï-archipel, zijn de 70 jaar oude wrakken van militaire voer- en vaartuigen gevonden. Een team van de National Oceanic Atmospheric Administration (NOAA) deed de vondst. Eerder dit jaar legde het team de zes wrakken uit de Tweede Wereldoorlog bloot.

“Ik hou van geschiedenis,” Aldus Hans van Tilburg, een zeehistoricus en archeoloog voor NOAA. “Veel van wat er op de oceaan is gebeurd, is nog leesbaar door historische aspecten onder het water.” Van Tilburg en zijn team gebruikten standaard duikapparatuur om de sites te ontdekken, waarna ze onderzoek deden naar de omvang en het gebruik van de wrakken. “We proberen de gaten op te vullen van verhalen die verloren zijn gegaan.”

Eén van de wrakken bij Maui is geïdentificeerd als de SB2C Helldiver, een gevechtsvliegtuig. Het vaartuig was in 1944 bezig met een oefening voor bombardementen. Tijdens uitwijkende manoeuvres werd de staart van het schip weggetrokken en werd het schip onbestuurbaar. De bemanning overleefde het Een zeeschildpad te midden van één van de wrakken. Beeld UHMincident, hoewel het vliegtuig verloren ging.

In 2010 vond enkele duikers de locatie van de wrakken. Er valt niks meer te redden van deze voer- en vaartuigen, maar Van Tilburg geeft aan dat zulke geraamtes nog wel een goede leefomgeving voor zeedieren kunnen zijn.

Bron: Honolulu Magazine

Meer lezen

Tijdvakken