Geen foto

Wrak van Duitse onderzeeër gevonden bij de kust van North-Carolina

U-995: Zelfde type als de gevonden onderzeeërDe Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration heeft nabij de kust van North-Carolina een Duitse onderzeeër gevonden die daar meer dan 72 jaar geleden is gezonken. Deze U-576 werd bijna vijftig kilometer van de kust gevonden, samen met het handelsschip Bluefields – dat op hetzelfde moment gezonken was. Beide schepen waren verwikkeld geraakt in een korte zeeslag.

Buitenkans

Na een maand patrouilleren langs de Amerikaanse kust was de Duitse onderzeeër op weg naar Europa. Het schip had op dat moment al lichte schade opgelopen. Tijdens die terugreis stuitte de onderzeeër echter op een Amerikaans konvooi dat op weg was naar Florida. De bevelhebber van de U-576, Hans-Dieter Heinicke, die nog maar weinig succes had geboekt tijdens de oorlog, zag hierin een buitenkansje om zijn status op te krikken.

Torpedo’s

Heinicke wist om vier uur in de middag dat de Amerikaanse kustwacht hem had opgemerkt, maar besloot toch vier torpedo’s af te vuren op het vrachtkonvooi. Het schip Bluefields – dat onder Nicaraguaanse vlag voer – raakte hierbij zo sterk beschadigd, dat het zonk. Ook twee andere schepen raakten zwaar beschadigd. Vliegtuigen die het konvooi dekking gaven, brachten echter ook de Duitse onderzeeër tot zinken.

Dichtbij

De gehele bemanning van de Bluefields overleefde de ramp. De bemanning van de U-576 was echter niet meer te redden. De Duitse onderzeeër wordt daarom beschouwd als oorlogsgraf. Beide schepen kunnen meer inzicht geven in de onderzeeoorlog die voor de Amerikaanse kust gevoerd werd. Maar weinig mensen weten dat die oorlog zo dichtbij was.

Bron: www.cnn.com

Afbeelding: Wassen

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's