Win tickets voor Nieuw Land en Bataviawerf en bekijk de IJsselkogge van dichtbij!

Nederlanders staan bekend om hun strijd tegen, met én op het water. Dankzij het Zuiderzeeproject van ir. Cornelis Lely, kunnen Flevolanders nu leven op de zeebodem van de vroegere Zuiderzee. Deze woeste zee werd druk bevaren voor de handel. Er zijn vele schepen gezonken. Nieuw Land vertelt het verhaal van de inpoldering: het maken van land uit water. Op de naastgelegen Bataviawerf komt de 17de eeuw tot leven.

Hier ligt de authentieke reconstructie van VOC-schip de Batavia uit 1628. De enthousiaste vrijwilligers gidsen u door de wereld van de scheepsbouw in de Gouden Eeuw. Bezoek het schip de Batavia en luister naar de mooiste verhalen over het leven aan boord, de VOC en zeeheld Michiel de Ruyter. Beleef hoe oude ambachten tot leven komen.

IJsselkogge, de tentoonstelling

In Nieuw Land is een beknopte tentoonstelling te zien over de IJsselkogge: hierin wordt informatie gegeven over de kogge in het algemeen en in het bijzonder over de IJsselkogge. Naast beeldmateriaal zijn er ook vondsten te bezichtigen, afkomstig uit een kogge die bij Almere is opgegraven. Ook is er een schaalmodel van een kogge te zien, afkomstig uit de collectie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Hoe maakt u kans?

Prijsvraag: Heeft u een origineel idee over de reden waarom de IJsselkogge juist daar in de IJssel terecht is gekomen?

De 10 origineelste ideeën worden beloond met 2 combitickets voor de Bataviawerf en Nieuw Land! Mail dan snel uw idee!

Rondleiding conserveringsstation IJsselkogge

Iedere eerste zondag van de maand om 11.30 uur vindt er een rondleiding plaats in het conserveringsstation van de IJsselkogge (locatie Nieuw Land). Dus mocht u de IJsselkogge van dichtbij willen bezichtigen, plan uw gewonnen combi-bezoek dan op een eerste zondag van de maand en meld u aan voor de rondleiding. Aanmelden kan door een e-mail te sturen! Aanmelden voor de rondleiding is noodzakelijk want VOL=VOL.

Aan de kust van Lelystad werken de Bataviawerf, Nieuw Land Erfgoedcentrum en het Maritiem Depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen in Batavialand. Na de start van een nieuw scheepsbouwproject door Batavialand in oktober 2015 is de tentoonstelling en de conservering van de IJsselkogge een volgende stap naar de totstandkoming van het erfgoedpark der Lage Landen.

Meer lezen