Win een ticket voor de magische Grotten van Han!

Een beetje geschiedenis… 

In de Grotten van Han schuilt een magnifieke ondergrondse wereld dat gedurende miljoenen jaren gevormd werd door kalksteen en regenwater. De grotten van Han vormen een stelsel van onderaardse grotten in Han-sur-Lesse nabij Rochefort, gelegen tussen de rivier de Lesse in de Belgische Ardennen. Het geheel staat bekend als een van de grootste grottencomplexen van Europa.

De grot werd reeds bezocht in de prehistorie, maar het is pas in de 18
e eeuw dat ontdekkers zich verder waagden in de grot. Uit opgravingen blijkt dat de grotten altijd al bij de bewoners uit de omgeving bekend waren. Voorwerpen uit de vroege prehistorie konden al in het water in de grotten worden aangetroffen. Naar aangenomen werd er in de grotten doorgaans niet geleefd. De opgegraven voorwerpen zouden erop duiden dat de grotten met name voor uitvaartceremonies werden gebruikt.

De eerste ontdekkers waren trouwens de dorpsbewoners, gevolgd door talrijke speleologen. Stukje per stukje werden er zalen en galerijen ontdekt en vandaag telt de grot ongeveer 17km galerijen! 

De Grot van Han is tegenwoordig een belangrijke site voor oudheidkunde: In 1902, na een toevallige ontdekking, werden de eerste archeologische opgravingen uitgevoerd in de Grot. Edward Pierpont, erkende in meerdere plaatsen van de grot verschillende niveaus van menselijke bewoning uit het stenen tijdperk tot de Romeinse periode.

De functie van de grot heeft zeker geëvolueerd in de tijd. Toevluchtsoord, heiligdom, rovershol... studies en actuele opgravingen worden nog steeds uitgevoerd in de grot en proberen geleidelijk de mysterieuze en rijke geschiedenis van de Grotten van Han te ontrafelen. De vondsten kunnen bewonderd worden in onze expositieruimte: het Prehistohan.

Vandaag heeft dit reservaat, of ‘Wildpark’ van het Domein van de Grotten van Han, naast de toeristische activiteit, 3 doelstellingen: Vorming, behoud en herinvoering. Het Domein doet actief mee aan verschillende projecten om bedreigde diersoorten terug in het Wild vrij te laten.

Wilt u een kijkje nemen in deze bijzondere grotten? Maak nu kans op een gratis toegangskaartje!

Hoe maakt u kans?


Prijsvraag: Met wie zou u de grotten in willen en waarom?

De 10 origineelste ideeën worden beloond met toegangskaart voor de Grotten van Han! Mail snel uw idee naar winnen@archeologieonline.nl!

Waarom u mee wilt doen en de Grotten wil bezoeken, er is nog meer:

 

-Verlenging van het natuurparcours (van 2km naar 5.5km), deze wandeling vertrekt vanuit de behuizing van de rendieren (dus u staat meteen oog in oog met deze mooie dieren) en gaat zo via een natuurlijk pad van diersoort naar diersoort langs een aantal schitterende panorama’s die uniek zijn in België. U komt dus op een heel andere manier in contact met de dieren!

-Spectaculaire shows met roofvogels en uilen en uitgebreide informatie bij deze bijzondere diersoorten.

-Animal enrichment: verschillende programma’s worden georganiseerd om de kwaliteit van het leven van de dieren te verbeteren.  

-Bezoek de nieuwe diersoorten, zoals marmotten, lapland- en sneeuwuilen. Daarnaast is er ook asiel voor dieren die gewond of gemarteld zijn geweest (door o.a. stropers) en die niet meer in de vrije natuur kunnen gelaten worden.

-Bezoek Willy en Marlène, deze twee beren hebben een nieuw huis!

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's